Bijzondere btw-aangifte inboeken

Bijzondere btw-aangifte
Inhoudstabel

Je hebt enerzijds het indienen van een bijzondere btw-aangifte. Daarvoor hebben we een video klaarstaan om je te begeleiden bij de indiening.

Maar anderzijds wil je natuurlijk die betaalde btw nog inboeken in je boekhouding.

Hoe inboeken?

De betaalde btw telt mee als een kost en mag je dus inboeken. Je uploadt de bijzondere btw-aangifte (of een document daaraan gerelateerd) in Dexxter via de uitgaven, alsof het een factuur is.

  1. Je maakt een leverancier aan van het type particulier met de naam “Bijzondere btw-aangifte“.
  2. De factuurdatum is het moment waarop je de bijkomende btw betaalt.
  3. Het bedrag is het bedrag aan betaalde btw via de bijzondere btw-aangifte.
  4. Als kostencategorie kies je de categorie waarop ook de oorspronkelijke aankoop is geboekt. Je mag pragmatisch zijn in je keuze, heb je bijvoorbeeld meerdere categorieën, kan je voor de overwegende kostencategorie gaan.

Op deze manier zorg je ervoor dat de betaalde btw ook correct in je boekhouding wordt opgenomen.

Bijzondere btw-aangifte: samengevat

Een bijzondere btw-aangifte (ook wel eens formulier 629 genoemd) is alleen van toepassing voor btw-vrijgestelde ondernemers.

Heb je als btw-vrijgestelde ondernemer een factuur ontvangen van een Europese leverancier waarop 0% btw is aangerekend (btw verlegd)? Dan moet je hier wel degelijk btw op betalen, maar dan via een bijzondere btw-aangifte! En die aangifte moet je bovendien op kwartaalbasis indienen.

Heb je bijvoorbeeld een aankoopfactuur van een Europese leverancier ontvangen waarop 0% btw is aangerekend in januari, februari of maart? Dan verwacht de fiscus dat je een bijzondere btw-aangifte indient tussen de 1ste na afloop van het kwartaal en de 20ste na afloop van het kwartaal.

  • Kwartaal 1 -> deadline 20/04
  • Kwartaal 2 -> deadline 20/07
  • Kwartaal 3 -> deadline 20/10
  • Kwartaal 4 -> deadline 20/01

Heb je geen Europese aankoopfacturen met 0% btw (btw verlegd)? Dan moet je gelukkig ook geen bijzondere btw-aangifte indienen.

De fiscus heeft ook automatisch zicht op welke btw-vrijgestelde ondernemers een bijzondere btw-aangifte moeten indienen. Dien je deze aangifte niet in, terwijl dat wel moest? Dan kan er een behoorlijk vervelende brief in je bus vallen. Waardoor je alsnog die onbetaalde btw moet bijpassen, inclusief interesten en boetes.

Praktische tip

Praktisch gezien is het daarom interessant dat je als btw-vrijgestelde aan je leverancier vraagt om btw aan te rekenen op je Europese aankopen. Hij mag doen alsof je een particulier bent en dan zal hij wél onmiddellijk btw aanrekenen.

Dat is niet altijd mogelijk. Bij sommige winkels kan je bijvoorbeeld enkel kopen als je over een ondernemingsnummer beschikt. Of krijg je enkel bepaalde (volume)kortingen als je een ondernemingsnummer opgeeft bij de aankoop.

Maar als het kan, dan vraag je best aan je Europese leverancier achter een factuur met btw. Dat bespaart je het indienen van een bijzondere btw-aangifte.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.