Community 🤼

Boekhouding van KMO-Portefeuille Betalingen en BTW

CT

Beste,

Ik heb twee betalingen gedaan voor een opleiding. De eerste betaling was voor de KMO-portefeuille, waarvoor ik alleen een screenshot heb en geen factuur. Werking hiervan: Ik heb € 359,09 betaald aan de KMO-portefeuille. Zij stellen vervolgens subsidie beschikbaar en betalen € 624,10 aan SyntraPXL, wat overeenkomt met 45% van het bedrag exclusief btw van de factuur van SyntraPXL.

De tweede betaling was aan SyntraPXL, waarbij ik alleen de btw hoef te betalen over het totale bedrag van de opleiding. Ik heb een factuur ontvangen voor het totale bedrag van € 790, waarbij ik alleen de 21% btw moet betalen (€ 165,9).

Mijn vraag is of ik het beste gewoon het totale factuurbedrag in mijn uitgaven kan opnemen, of dat ik ook de printscreen van de KMO-portefeuille en de factuur van SyntraPXL moet opnemen. Ik weet niet hoe ik dit moet verwerken met betrekking tot beroepskosten en aftrekbare btw.

Kun je me adviseren over hoe ik deze uitgaven het beste kan verwerken in mijn administratie?

  • Ik heb net dezelfde vraag!

  • Dit was het antwoord vanuit Dexxter support:

    Dat moet je als volgt doen, ik maak even een fictief voorbeeld hieronder 🙂

    —————————————
    100 euro exclusief btw aan opleidingskost (even als fictief voorbeeld, dus 121 euro totale opleidingskost ingeboekt met 21 euro btw, 100 euro in de kosten)

    30 euro (30% compensatie KMO-portefeuille) wil je nu gaan compenseren. Of wat het bedrag/percentage dan ook is, pas gerust aan waar nodig.

    Die KMO-portefeuille kun je dan als volgt inboeken: eerst gewoon de factuur inboeken aan 100%, zodat je ook de btw kan recupereren op het volledige bedrag.

    Vervolgens de KMO-portefeuille op basis van een document daarvan inboeken als een uitgave, maar dan als een creditnota (aanduiden in stap2) die je ook niet op de btw-aangifte wil opnemen (kun je ook aanduiden in stap 2). Dat dan voor het bedrag van de 30% compensatie en niet op de btw-aangifte omdat geen btw-impact is voor de KMO-portefeuille. Je wil gewoon de kost gaan verminderen, want de impact van die KMO-portefeuille moet natuurlijk tot uiting komen in de boekhouding.

    Die creditnota (voor de compensatie van de KMO-portefeuille) mag je dan ook inboeken met dezelfde kostencategorie als de ingeboekt opleiding.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten