Starten met bijberoep, de voorwaarden

Een vlotte start als zelfstandige in bijberoep : voorwaarden en boekhoudtips
Inhoudstabel

Droom jij ook van ondernemerschap? Maar ben je nog niet klaar om je voltijds te wijden aan een eigen zaak? Dan is starten als zelfstandige in bijberoep een slimme stap! Deze flexibele aanpak biedt je de mogelijkheid om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen, terwijl je nog steeds de stabiliteit van een ander inkomen behoudt. In dit artikel bekijken we de voorwaarden om succesvol te starten als zelfstandige in bijberoep!

De voorwaarden als zelfstandige in bijberoep

Vooraleer je start als zelfstandige in bijberoep voldoe je best aan één van onderstaande voorwaarden, anders heeft dit gevolgen. Als je niet voldoet aan één van de voorwaarden, wees dan niet getreurd, maar dan moet je starten als zelfstandige in hoofdberoep. Hieronder een overzicht:

  • Werknemer in hoofdberoep

Je bent dus reeds werkzaam als werknemer in hoofdberoep, wat betekent dat je minimum voor 50% in loondienst werkt en dit voor minstens 235 uren per kwartaal. Bijkomend, moet je ook de eerste en laatste dag van de maand zijn ingeschreven als werknemer.

  • Ziekte of invaliditeitsuitkering

Je kan een bijberoep starten als je arbeidsongeschiktheid voortkomt uit minstens een 50% tewerkstelling, met een uitkering gelijk aan het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige.

  • Inkomensvervangende tegemoetkoming

Personen met een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) kunnen zich aansluiten als zelfstandige in bijberoep, mits beperkte inkomsten.

  • Werkloosheidsuitkering

Als je een uitkeringsgerechtigde werkloze bent, heb je de mogelijkheid om ten allen tijde een zelfstandige activiteit in bijberoep te starten, specifiek in de artistieke sector.

  • Individuele beroepsopleiding

Volg je een individuele beroepsopleiding met werkloosheidsuitkering? Als je een productiviteitspremie of opleidingsuitkering ontvangt, dan word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep.

  • Pensioen 

Gepensioneerden mogen bijverdienen, afhankelijk van leeftijd, beroepsloopbaan en pensioentype.

Een meer gedetailleerd overzicht van de fiscale verplichtingen als zelfstandige in bijberoep vind je hier.

Tips template 13

Tip: Hoe start ik als zelfstandige in bijberoep?

Eenmaal je voldoet aan de voorwaarden, moet je een eenmanszaak of vennootschap opstarten. Bekijk het complete 10-stappenplan zodat je zeker geen belangrijke stappen mist!

In de video hieronder leggen we uit hoe je snel kan starten als bijberoeper!

Boekhoudtips voor zelfstandige in bijberoep

Als zelfstandige in bijberoep sta je voor de uitdaging om je passie en ondernemerschap in balans te brengen met je bestaande job. Een belangrijk aspect van deze ondernemersreis is een doordachte en efficiënte boekhouding. We geven je graag enkele tips rond boekhouden!

Een doordachte aanpak van je boekhouding als zelfstandige in bijberoep vormt de basis voor financieel succes en gemoedsrust. Met de juiste tools en kennis kun je je onderneming laten groeien terwijl je financiën goed onder controle blijven. Dexxter staat klaar om je te ondersteunen tijdens deze boekhoudkundige reis! Twijfel je nog of Dexxter iets voor jou is? Bekijk dan zeker deze 5 redenen om in 2024 te starten met Dexxter voor eenmanszaken & accountants

Conclusie: Een succesvolle balans vinden

Het starten als zelfstandige in bijberoep biedt de mogelijkheid om je ondernemersdromen na te streven zonder onmiddellijk je hoofdinkomen op te geven. Door de voorwaarden te begrijpen, de juiste stappen te nemen en jezelf te blijven ontwikkelen, kun je een succesvolle en evenwichtige onderneming opbouwen. Maak gebruik van de flexibiliteit die bijberoep biedt en laat je ondernemersreis beginnen via Dexxter !

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel