Hoeveel mag je verdienen als zelfstandige in bijberoep?

Inhoudstabel

Overweeg je om in bijberoep aan de slag te gaan, bovenop je vaste baan? Of ben je al zelfstandige in bijberoep, maar vraag je je af hoeveel uren je mag werken, en hoeveel inkomen je maximum mag bijverdienen? Net als welke rol kosten, sociale bijdragen en belastingen spelen? Dexxter geeft je het glasheldere antwoord.

Er is geen limiet op je inkomsten als zelfstandige in bijberoep

Laat ons meteen een hardnekkig gerucht de wereld uit helpen: er bestaat geen inkomstenplafond voor bijberoepers! Je mag zoveel verdienen als je wil en kan met je zelfstandige activiteit in bijberoep. Dat heeft geen enkele impact op je werknemersstatuut!

De omzet als zelfstandige in bijberoep mag zo hoog liggen als je wil, je kosten mogen zo hoog zijn als je wil en je winst (omzet – kosten) mag bijgevolg ook zo hoog zijn als je wil.

Zelfs als je zelfstandige activiteit in bijberoep meer zou opbrengen dan je werknemersstatuut, dat heeft geen enkele impact op je werknemersstatuut. Je zelfstandige activiteit in bijberoep zal nog steeds je bijberoep blijven.

Evengoed zo voor het het aantal uren dat je als zelfstandige in bijberoep aan het werk bent, dat heeft geen enkele impact op je werknemersstatuut. Zelfs al presteer je in bijberoep veel meer uren dan je als werknemer aan het werk bent, toch blijft je werknemersstatuut je hoofdberoep, mits je aan de voorwaarden voldoet!

Zelfstandige in bijberoep: voorwaarden

Het feit dat je in bijberoep aan de slag bent, wordt enkel en alleen bepaalt door je activiteit als werknemer (wat dan in theorie je hoofdberoep is). Wat je doet in bijberoep, hoeveel je verdient, hoeveel uur je er mee bezig bent … dat maakt allemaal niet uit!

Je zelfstandige activiteit is automatisch een bijberoep als je naast je zelfstandige activiteit ook nog als werknemer in loondienst aan de slag bent voor een werkgever:

  • Als arbeider of bediende moet je minstens de helft van het aantal uren van een voltijdse contract presteren. Hoeveel uren dat juist zijn, kan je opzoeken in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die is afgesloten voor je bedrijf. Als er geen cao is, dan kijk je naar het paritair comité voor jouw sector.
  • Als ambtenaar werk je ten minste de helft van het aantal arbeidsuren van een voltijdse betrekking. Een voltijdse betrekking loopt over ten minste 8 maanden of 200 dagen per jaar. Mogelijk heb je als ambtenaar ook de toestemming van je werkgever nodig. Vraag dus best even na zodat je zeker met alles in orde bent.
  • Als je in het onderwijs staat en een vaste benoeming hebt, werk je minstens 6/10 van een volledig uurrooster. Als contractueel werk je minstens halftijds (minstens 5/10 van een volledig uurrooster).

Bovenstaande voorwaarden bepalen dus of je werknemersstatuut je hoofdberoep is. Blijkt dat het geval te zijn, dan is je zelfstandige activiteit automatisch je bijberoep.

Val je onder bepaalde uitzonderingen, zoals tijdskrediet, Vlaams zorgkrediet of andere? Neem dan eens een kijkje op de pagina over zelfstandige in bijberoep van Vlaanderen.be.

Zelfstandige in bijberoep: voordelen

Je hebt enerzijds uiteraard de voordelen van een extra inkomen, je behoudt de sociale zekerheid als werknemer, je kan kosten inbrengen via je zelfstandige activiteit …

Anderzijds moet je ook even stilstaan bij de impact van een zelfstandige activiteit in bijberoep op je belastingen en dan hebben we het concreet over sociale bijdragen & personenbelasting.

We hebben twee handige cursussen geschreven, namelijk de snelcursus voor btw-vrijgestelde ondernemers én de snelcursus voor btw-plichtige ondernemers.

In deze snelcursussen zoomen we ook even in op concepten zoals ‘sociale bijdragen’ & ‘personenbelasting’ en hoe die dan worden berekend.

Weet in ieder geval dat je als zelfstandige in bijberoep 20,5% van je winst moet betalen aan sociale bijdragen. Dat tarief is net hetzelfde als zelfstandige in hoofdberoep, ook deze groep betaalt 20,5% van hun winst aan sociale bijdragen.

Het is dus niet zo dat een zelfstandige activiteit in bijberoep ervoor zorgt dat je minder sociale bijdragen zal betalen dan een zelfstandige in hoofdberoep, dat is een hardnekkige, maar jammer genoeg foutieve mythe. Het tarief voor de sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep is ook 20,5% van je winst, net zoals iemand met een zelfstandige activiteit in hoofdberoep.

Dexxter to the rescue

Gelukkig kan je op Dexxter vertrouwen om alles up-to-date te berekenen voor jou. Jij geeft simpelweg je aan- en verkoopfacturen in de boekhoudsoftware in én Dexxter doet de rest. We tonen je netjes de impact op je personenbelasting, geen verassingen daar!

Evengoed voor de sociale bijdragen, Dexxter berekent automatisch de winst van je zelfstandige activiteit. Zo kunnen we je ook actueel tonen hoeveel sociale bijdragen je zou moeten betalen, hoeveel sociale bijdragen je al hebt betaald én hoeveel je bijgevolg nog moet bijbetalen (of kan terugkrijgen).

Wil je graag Dexxter ontdekken?

Dat kan via Dexxter waarbij je altijd gebruik kan maken van onze 30 dagen gratis proefperiode. Zo heb jij tijd genoeg om al onze functionaliteiten te ontdekken, waaronder ook de module btw-listing.

Heb je nog specifieke vragen? Dat is perfect normaal, veel van je concullega’s trouwens!

Net daarom hebben we in Dexxter ook een community gebouwd. Dat is een plaats in de applicatie waar ondernemers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen van andere ondernemers, samen sparren om zo tot oplossingen te komen.

Daarnaast hebben we ook leercentrum ter beschikking Dexxter, boordevol content, video’s, cursussen …

Je staat er niet alleen voor als (startende) zelfstandige, laat dat duidelijk zijn!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel

Dit vind je misschien ook leuk