Soorten aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Soorten aanvullend pensioen voor zelfstandigen
Inhoudstabel

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het VAPZ is een populaire pensioenspaarformule voor zelfstandigen in hoofdberoep.

Elk jaar mag je maximaal 8,17% van je belastbaar inkomen storten in het (gewoon) VAPZ, met een plafond van €3.965,77 in 2024.

Ben je zelfstandige in bijberoep? Dan kan je er nog steeds gebruik van maken als je voldoende hoge sociale bijdragen betaalt. Je moet dan minstens 3 jaar actief zijn als zelfstandige en jaarlijks minstens €3.562,04 (2024) aan sociale bijdragen betalen (het minimum van de hoofdberoeper).

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) ⚖️

Heb je het maximumbedrag voor je VAPZ bereikt, maar wil je verder sparen voor je pensioen? Dan is de POZ een uitstekende aanvullende optie voor alle zelfstandigen. Met als dezelfde voorwaarde als de VAPZ.

Ontdek hier meer over de POZ!

13

Benieuwd naar welke verzekeringen fiscaal aftrekbaar zijn?

Bekijk dan onze lijst met aftrekbare verzekeringen voor zelfstandigen in hoofdberoep!

Pensioensparen: voor iedereen een optie

Naast de VAPZ en POZ bestaat er ook de klassieke formule van pensioensparen. Deze vorm van aanvullend pensioensparen staat open voor alle Belgen, of je nu zelfstandige bent of niet.

In 2024, kan je maximaal €1.020 per jaar storten en genieten van een belastingvermindering van 30%. Wie tot €1.310 per jaar spaart, profiteert van 25% belastingvoordeel. Een interessante bijkomende piste, vooral als je VAPZ en POZ al maximaal benut. Voor meer info klik hier.

Alternatieve manieren om te sparen

Naast de fiscaal vriendelijke pensioenspaarformules, bestaan er nog andere mogelijkheden om een mooi kapitaal op te bouwen voor je oude dag:

  • Investeren in vastgoed, zoals een eigen woning 🏡
  • Beleggen in aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten 💹
  • Opbouwen van een zakelijk of privévermogen 👷

Deze opties bieden weliswaar minder garanties dan een VAPZ of POZ, maar kunnen onder de juiste omstandigheden ook zeer rendabel zijn!

Conclusie

Door slim gebruik te maken van de beschikbare pensioenspaarformules zoals de VAPZ, POZ en klassiek pensioensparen, kun je een mooi aanvullend kapitaal opbouwen bovenop je wettelijk pensioen.

Laat je bijstaan door een deskundige om een doordacht pensioenplan op maat uit te stippelen. Zo verzeker je jezelf van financiële zekerheid en gemoedsrust, zodat je ten volle kunt genieten van je welverdiende pensioen! 🎉

14

Wist je dat?

Wil je meer leren over ondernemerschap en boekhouding? Volg dan zeker een gratis webinar en/of cursus!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel