Afschrijven: mag ik kiezen vanaf wanneer?

Inhoudstabel

Wanneer je een investering hebt gedaan, moet je dat bedrag afschrijven. 

Twijfel je nog als we het over ‘afschrijven’ hebben of wanneer iets een investering is (waar je dan op afschrijft), lees dan zeker even ons blogartikel over afschrijven en hoe je dat doet.

Kort samengevat wil ‘afschrijven’ zeggen dat wil zeggen dat de kost niet onmiddellijk van je huidige winst wordt afgetrokken, maar dat je die gaat spreiden in de tijd (de afschrijvingstermijn).

Nu heb je daar bij een eenmanszaak nog een leuke extra optie. Je mag namelijk kiezen vanaf welke datum je de afschrijving start (wel steeds in hetzelfde jaar van de aankoop).

Een voorbeeld om de startdatum van je afschrijving te verduidelijken:

Je hebt een nieuwe bureau aangekocht op 1 december 2023 voor 2.500 euro. 

Als je btw-vrijgesteld bent, mag je even rekenen dat deze 2.500 euro inclusief btw is. Gezien je via dit btw-statuut geen btw kan recupereren, mag je de niet recupereerbare btw meetellen bij je aankoopkost en erop afschrijven.

Ben je een btw-plichtige ondernemer, dan mag je rekenen dat deze 2.500 euro exclusief btw is. Je zal de btw op deze aankoop recupereren en de aankoopkost exclusief btw vormt de basis voor je afschrijving.

Specifiek in een eenmanszaak mag je dus kiezen om deze investering bijvoorbeeld af te schrijven vanaf 1 januari 2023. Ondanks dat je hebt aangekocht op 1 december 2023, mag je de startdatum van je afschrijving dus evengoed op 1 januari 2023 zetten. Dat kan boekhoudkundig interessanter zijn!

Wat is het gevolg voor mijn boekhouding als ik … 

… een afschrijving start vanaf 1 januari 2023 en beslis dat ik mijn investering over 10 jaar zal afschrijven?

Dan zal er voor het eerste jaar een volledig jaar aan afschrijving meetellen, namelijk 2.500 euro (aankoopwaarde) gedeeld door 10 jaar = 250 euro die als kost wordt afgetrokken van mijn winst (en waar ik dus niet op belast wordt). Dit geldt voor de komende 10 jaar.

… een afschrijving start vanaf 1 december 2023 beslis dat ik mijn investering over 10 jaar zal afschrijven?

Dan zal er voor het eerste jaar een klein stukje aan afschrijving meetellen, namelijk enkel voor de maand december. 

2.500 euro (aankoopwaarde) gedeeld door 10 jaar = 250 euro per jaar. 

Voor dit jaar (2023) mag ik echter maar voor één maand afschrijven. Er zal dus 

 slechts 20,83 euro (= 250 euro / 12 maanden) in m’n boekhouding terechtkomen.

Uiteraard loopt mijn afschrijving nog steeds de volle 10 jaar, dat gegeven is hetzelfde. Daardoor zal er op het einde ook worden afgeschreven tot 1 december 2033 (in vergelijking tot 1 januari 2033). 

Wat is het voordeel van een afschrijving sneller te laten starten?

Uiteindelijk komt de volledige aankoopwaarde in je boekhouding terecht via de afschrijvingen, daar zit dus absoluut geen verschil op! 

Als je tegen het einde van het jaar echter merkt dat je héél wat winst hebt gemaakt, kan het interessant zijn om nog een investering te doen.

Door de afschrijving te laten starten op 1 januari, ga je dus voor dit jaar een groter bedrag in je kosten mogen opnemen waardoor je minder winst overhoudt (én dus minder belastingen moet betalen op je hoge winst.) 

En mag iedereen zomaar kiezen?

Eenmanszaak wel! Vennootschappen niet! Een vennootschap moet verplicht beginnen afschrijven vanaf de aankoopdatum, altijd. In vakjargon wordt dit ook wel eens ‘pro rata afschrijven’ genoemd, het komt er dan simpelweg op neer dat je in een vennootschap verplicht begint af te schrijven van de aankoopdatum van je investering.

Tips template 29

Tip:

Er zijn trouwens heel wat verschillende mogelijkheden om af te schrijven, denk aan lineair afschrijven, degressief afschrijven, afschrijven met een restwaarde. Bekijk het in ons artikel over hoe je een investering afschrijft met behulp van een cijfervoorbeeld!

Het belangrijkste is dat je weet dat er binnen een eenmanszaak de mogelijkheid bestaat om te kiezen vanaf welke datum je begint af te schrijven. Voor het overige mag je vertrouwen op Dexxter en onze handige flow om een investering en de bijhorende afschrijving in te boeken.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel