IC-listing (Intracommunautaire listing): Alles wat je moet weten

IC-listing/Intracommunautaire listing: Alles wat je moet weten
Inhoudstabel

Welkom bij Dexxter! Ben je een Belgische ondernemer met een eenmanszaak? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de wereld van import en export, kan de term “IC-listing” vaak voor verwarring zorgen. In dit artikel gaan we dieper in op een intracommunautaire listing en alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Wat is een IC-listing?

Een IC-listing, of intracommunautaire listing, is een overzicht van goederen en diensten die een bedrijf verkoopt aan andere btw-plichtige ondernemers binnen de Europese Unie (EU). Deze lijst is essentieel voor bedrijven die verkopen binnen de EU en moet (meestal) per kwartaal worden ingediend bij de btw-administratie.

Waarom is een IC-listing belangrijk?

Een IC-listing is van cruciaal belang omdat het de btw-administratie meer inzicht geeft in welke ondernemers aan andere ondernemers verkopen binnen de EU. Zo kan er nauwer worden toegekeken of de juiste btw-regels worden gevolgd bij het leveren van goederen en diensten aan andere EU-landen. Het helpt belastingfraude te voorkomen door meer inzicht te verschaffen op Europees niveau aan de btw-administraties.

Tips template 29

Wist je dat?

Het niet correct indienen van een IC-listing kan leiden tot boetes en sancties.

Wanneer moet je een IC-listing indienen?

Ben jij een Belgische btw-plichtige of btw-vrijgestelde ondernemer (omzet kleiner dan 25.000 euro op jaarbasis)? Dan kom je mogelijks in aanmerking.

Dan moet je een IC-listing indienen wanneer je goederen of diensten verkoopt aan btw-plichtige ondernemers in andere EU-landen. Dit geldt zowel voor de verkoop van goederen als voor het leveren van diensten.

Geen verkopen gedaan aan een btw-plichtige ondernemer in een ander EU-land? Dan moet je ook geen IC-aangifte indienen.

De deadline voor de IC-listing is dezelfde als voor de btw-aangifte, namelijk de 20ste na elk kwartaal! Althans indien je je btw-aangiftes per kwartaal indient. Voor ondernemers die hun btw-aangifte per maand indienen, moet ook de IC-aangifte per maand worden ingediend.

Hoe maak je een IC-listing?

Het maken van een IC-listing is een fluitje van een cent als je aan de slag bent met de juiste software. Ga je aan de slag met Dexxter, dan wordt de IC-listing automatisch voor je klaargezet!

Wil je deze lijst toch manueel gaan opstellen en indienen via Intervat (het online portaal van de btw-administratie)? Dat kan, hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

1️⃣ Identificeer de Europese verkopen van het voorbije kwartaal.

2️⃣ Ga alles van deze Europese transacties bundelen: de waarde van de verkopen per klant, het btw-nummer van de ontvanger …

3️⃣ Vul de IC-listing in via Intervat, waarbij je alle benodigde informatie verstrekt.

4️⃣ Dien de IC-listing in via Intervat binnen de gestelde termijn.

Tips template 13

Wist je dat?

Het indienen van een IC-listing kan online gebeuren via het Intervat platform van de Belgische belastingdienst. Voor meer informatie over IC-listings, kan je terecht bij FOD Financiën.

IC-listing en btw-aangifte

De IC-listing is een aparte aangifte en moet niet worden verward met de gewone btw-aangifte. Het indienen van een IC-listing is een aanvulling op de btw-aangifte. Het is belangrijk om beide taken correct uit te voeren om te voldoen aan de btw-regels en -voorschriften.

Dexxter to the rescue!

Bij Dexxter rolt de IC-aangifte gewoon uit de software. Jij moet niets gaan optellen of bijhouden, Dexxter doet het werk voor jou.

Inclusief handige meldingen als je een IC-listing moet indienen. We gaan je, indien nodig, herinneren via mail maar evengoed via de aankomende evenementen in het dashboard van je profiel, zo vergeet jij nooit een deadline!

Met Dexxter kun je gemakkelijk je IC-listings beheren en fouten vermijden.

Tips template 18

Tip:

Probeer Dexxter gratis uit voor 30 dagen via onze proefperiode!

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel