pexels-cottonbro-3943717

Een professionele aankoop betaald met je privébankrekening?

Het kan gebeuren dat je iets aankoopt voor je eenmanszaak, maar dat om de één of andere reden betaald hebt met je privérekening of cash.

Geen zorgen want die aankoop kan nog steeds in je boekhouding! Een verkeerde betaling is snel gebeurd: even de winkel in en per ongeluk de verkeerde bankkaart gebruikt. Of je bent volop bezig met de opstart van je zelfstandige activiteit, je wil al wat dingen aankopen hier en daar, maar de bankkaart laat nog even op zich wachten.

Bij een eenmanszaak maakt het voor je boekhouding helemaal geen verschil of je betaalt vanaf je professionele bankrekening, een privébankrekening of bijvoorbeeld cash. Je hoeft het zelfs nergens te vermelden in je boekhouding. Bij vennootschappen is dat anders.

Nog enkele tips

Probeer toch alles te betalen via je professionele bankrekening, ook al maakt het voor je boekhouding dus geen verschil.

Want van zodra je met een persoonlijke bankrekening een aankoop hebt betaald voor je eenmanszaak, dan wordt deze rekening voor de fiscus ook een beroepsrekening. Dat betekent dat een fiscaal controleur alle bankuittreksels van die bankrekening eveneens mag inkijken. Dat kan uiteraard geen kwaad, maar allicht heb je liever niet dat een controleur ook in je privébankrekening mag rondkijken. Wil je graag meer weten over een professionele bankrekening, ontdek het artikel hier.

Uiteraard mag je voor je eigen overzicht ook steeds overschrijven tussen een professionele bankrekening en je privérekening. Heb je bijvoorbeeld in de winkel een betaling gedaan met je privérekening, terwijl het een aankoop was voor je onderneming? 

Dan mag je achteraf gerust zelf een overschrijving van je professionele bankrekening naar je privé doen. Dat heeft dus geen impact op je boekhouding of je belastingen, maar zo kloppen de banksaldo’s wel weer met je eigen overzicht en aanvoelen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!