Community 🤼

Zelfstandige in bijberoep. Hoeveel houd ik daadwerkelijk over?

PDB

Beste allen,

Kort mijn situatie geschetst. Ik werk 80% (hoofdberoep) en deels als zelfstandige in bijberoep (inkomsten 2022 €2500), alleenstaande en niet samenwonend. In 2022 werkte ik nog niet veel als bijberoeper. Ik geniet momenteel nog van de woonbonus en tot op heden kreeg ik steeds terug van de belastingen.

Ik heb mijn eerste jaar als zelfstandige achter de rug en maakte dit jaar verlies (door de vele opleidingen etc). Als ik het goed begreep kan ik alle gemaakte kosten aftrekken en zelfs het verlies aftrekken van mijn bruto bedrag van mijn hoofdberoep, klopt?

Ten tweede stelde ik me de vraag of ik dan de zogenaamde 50% die ik telkens van mijn brutoloon als zelfstandige opzij hield ga moeten betalen? Hoe zit dit precies? Ik ben hier absoluut niet in thuis en probeer zelf de nodige kennis te vergaren rond boekhouding en dergelijke.

Bedankt!

 • Volgens mij wordt het in 1 grote pot gegooid voor je personenbelasting.

  Tuurlijk ga je het aftrekken (eigenlijk tel je je verlies op met de ‘winst’ van je hoofdberoep).
  Volgens mij worden inkomsten en uitgaven wel apart in de personenbelasting opgenomen, niet?

  En het geld dat je overschrijft van je zakelijke naar privé (of andersom); dat maakt boekhoudkundig niets uit.
  Je brutoloon van je zelfstandige heb je eigenlijk dan niet, omdat je verlies gemaakt hebt. Misschien stond er gewoon wat meer op je bankrekening.
  Het is toch allemaal van jou; al het geld op je bankrekeningen, ook je verliezen als je winsten.

 • Hoi, als je geen winst maakt, betaal je natuurlijk daar ook geen BTW op, aangezien je meer kosten hebt ingegeven dan je terug hebt verdient. Voor je personenbelasting wordt uw loon van uw hoofdberoep en uw winst/verlies van uw bijberoep opgeteld en daarop wordt je belast. Verdien je dus 40.000€ in je hoofdberoep en maak je in je bijberoep 10.000€ verlies dan wordt je in je personenbelasting belast op 30.000€. Is die 10.000€ winst ipv verlies wordt je belast op 50.000€. Je valt hierdoor dus mogelijks in een hogere of lagere belastingsschijf afhankelijk van de omzet van je bijberoep. Let bij verlies wel op dat je geen 4 of 5 jaar achter elkaar verlies blijft maken met je bijberoep, want anders gaat de fiscus wel eens vragen kunnen beginnen stellen.

  Mvg,

  Jef

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten