Community 🤼

Zelfstandige in bijberoep/eenmanszaak pauzeren of stoppen

KP

Vanaf volgend jaar zou ik graag met mijn zelfstandige activiteiten (voorlopig) stoppen en daarom stel ik deze vraag. Als ik mijn “bedrijf” sluit, zijn gevolgen min of meer duidelijk (er zijn al artikels in de leeromgeving). Pauze is voor mij nu iets interessanter omdat ik in dit geval geen kosten heb en als ik opnieuw wil opstarten zal ik weer opstartkosten hebben ezv. Als ik voorlopig stop, ga ik ervan uit dat ik geen sociale bijdragen moet betalen maar ik moet wel in mijn personenbelasting aangifte blijven doen tot ik mijn zaak effectief sluit (+1 jaar uiteraard). Is er nog iets waarmee ik rekening moet houden? Zijn er andere gevolgen? Waarop moet ik letten? Wat me de boekhouding als ik geen inkomsten/uitgaven heb?

 • Een lege boekhouding kan en mag hoor, geen probleem daar. Dat is ook niet raar of verdacht op zich.

  Weet juist dat je wel jaarlijks nog een paar vaste kosten hebt, zoals die provinciebelasting en gemeentebelasting. Toch elk 100 euro per jaar ook al doe je niets.

 • Nu ben ik niet mee. Deze belastingen worden in mijn personenbelasting berekend dacht ik. Hebben ze ook iets met zelfstandige activiteit te maken? Ik zie in mijn aanslagbiljet van voorafgaande jaren (wanneer ik nog geen zelfstandige in bijberoep was) ook berekening van Federale Belasting, Gewestelijke Belasting en Gemeentebelasting. Kunnen jullie hier iets meer uitleg over geven?

 • Wat bedoel je juist met “jullie”? Ik ben op zich maar een gebruik zoals jij :à

  Per jaar krijg je gewoon ngo een aantal vaste facturen van bijvoorbeeld je provincie of je gemeente: heb je een zelfstandige activiteit (ook al “slaapt” die) dan ga je daar jaarlijks een klein bedrag moeten betalen.

  Dat staat los van je belastingbrief, dat heeft er niets mee te maken. Het is een jaarlijks factuur van je gemeente en eentje van je provincie.

 • Met “jullie” bedoel ik niets, heb automatisch denk ik geschreven. Ik heb nog nooit een factuur met gemeentebelasting/provinciebelasting op de naam van mijn eenmanszaak (en op mijn naam ook niet) gehad. Vandaar dat ik inde war ben.

 • Maar ben je al lang bezig? Als je op 1 januari van een jaar actief bent als zelfstandige, dan krijg je een jaarlijks factuur van de gemeente en provincie.

  Maar mss zijn er gemeenten/provincies waar dat niet is. In Antwerpen in ieder geval wel.

 • Ik ben 2 jaar bezig. Ik zie dat mijn gemeentebelasting altijd in mijn aanslagbiljet verrekend staat maar ik heb nog nooit aparte facturen gehad. Mss zullen ze nog komen. In elk geval bedankt voor de hulp.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten