Community 🤼

Welke belastingen betaal je als zelfstandige in bijberoep?

A P

Hey iedereen,

Ik ben nieuw hier en overweeg om als zelfstandige in bijberoep te starten naast mijn huidige baan. Ik heb al wat research gedaan, maar ik kom er nog niet helemaal uit wat betreft de belastingen die ik zou moeten betalen. Kan iemand me een uitgebreid overzicht geven van alle belastingen die ik als zelfstandige in bijberoep moet betalen?

 • Als zelfstandige in bijberoep betaal je verschillende soorten belastingen. Hier zijn de belangrijkste belastingen waar je rekening mee moet houden, met concrete bedragen. Zo heb je al een idee hoeveel belastingen je ongeveer zal moeten betalen.

  1. Personenbelasting: Je inkomsten als zelfstandige in bijberoep worden opgeteld bij je andere inkomsten en belast volgens de progressieve tarieven van de personenbelasting. Deze tarieven variëren van 25% tot 50%, afhankelijk van je totale inkomen. Cijfers voor aanslagjaar 2023 zijn als volgt:
   • Tot €13.590: 25%
   • Van €13.591 tot €23.180: 40%
   • Van €23.181 tot €41.880: 45%
   • Meer dan €41.880: 50%

    

  2. Btw (indien van toepassing): Als je omzet boven de 25.000 euro per jaar uitkomt, ben je btw-plichtig. Je moet dan een btw-nummer aanvragen en 21% btw aanrekenen op je facturen (voor de meeste diensten en goederen, soms ook minder). De btw die je ontvangt, moet je afdragen aan de belastingdienst, maar je kunt ook de btw op je zakelijke uitgaven terugvorderen.
  3. Sociale bijdragen: Als startende zelfstandige in bijberoep betaal je de eerste drie jaar een voorlopige bijdrage van 98,52 euro per kwartaal, wat neerkomt op 394,08 euro per jaar. Vanaf het vierde jaar worden je bijdragen berekend op basis van je netto belastbaar inkomen. Verdien je bijvoorbeeld 10.000 euro per jaar, dan betaal je 20,5% sociale bijdrage, oftewel 2.050 euro per jaar.
  4. Lokale belastingen: Afhankelijk van waar je woont, kun je ook te maken krijgen met gemeentelijke of provinciale belastingen. Deze variëren per regio. Bijvoorbeeld, de aanvullende gemeentebelasting kan variëren van 0% tot 9%, afhankelijk van je gemeente. Voor een netto belastbaar inkomen van 20.000 euro, en een gemeentebelastingtarief van 7%, betaal je 1.400 euro aan gemeentebelasting. Ook een provinciebelasting (vb. rond de 50 euro per jaar) wordt vaak aan alle bedrijven gevraagd.

  Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van al deze belastingverplichtingen en om tijdig aangifte te doen en betalingen te verrichten. Gelukkig helpt Dexxter je op weg met BTW-aangiftes en personenbelasting aangiftes.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten