Community 🤼

Wat kost het om in bijberoep te starten als zelfstandige?

M V

Ik overweeg om naast mijn vaste baan een bijberoep te starten als zelfstandige. Kan iemand me helpen een duidelijk overzicht te krijgen van alle kosten die ik kan verwachten, zoals administratieve kosten, sociale bijdragen, boekhoudkosten, en eventuele kosten voor vergunningen en verzekeringen? Wat zijn jullie ervaringen hiermee? 

 • Het starten als zelfstandige in bijberoep brengt enkele kosten met zich mee. Hier zijn de belangrijkste kostenposten:

  1. Sociale bijdragen: Als startende zelfstandige betaal je de eerste drie jaar een voorlopige bijdrage van 98,52 euro per kwartaal, gebaseerd op een minimaal inkomen van 1.865,45 euro. Vanaf het vierde jaar worden de bijdragen herberekend op basis van je inkomen van drie jaar geleden.
  2. Administratieve kosten: Voor de inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) betaal je een eenmalige kost van ongeveer 87 euro. Daarnaast kan er een jaarlijkse bijdrage zijn voor het ondernemingsloket, meestal rond de 50 euro.
  3. Boekhoudkundige kosten: Afhankelijk van je kennis en voorkeuren, kun je kiezen om zelf je boekhouding te doen via Dexxter bijvoorbeeld, of om een boekhouder in te schakelen.
  4. Vergunningen en verzekeringen: Afhankelijk van je activiteiten, heb je mogelijk specifieke vergunningen nodig. De kosten hiervan variëren. Ook is een goede verzekering belangrijk, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, waarvan de kosten afhangen van je sector en dekking.
  5. Overige kosten: Denk aan kosten voor een zakelijke bankrekening, eventueel kantoorruimte, marketing en promotie, en andere operationele kosten die afhankelijk zijn van je specifieke bijberoep.

  Het is belangrijk om een goed financieel plan te maken en alle mogelijke kosten in kaart te brengen voordat je start. Zo ben je goed voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten