Community 🤼

Voorafbetaling personenbelasting

LN

Hallo,

Ik heb een vraag over de voorafbetaling van de personenbelasting.

Heb ik het mis of slaat dit op het aanslagjaar van vorig jaar? Hierin was ik nog geen zelfstandige in bijberoep maar mijn man wel. Hij is sinds 2022 gestopt. Ongeveer op hetzelfde moment als ik gestart ben.

Moet ik dit dan toch best al betalen?

Alvast bedankt voor de info.

Groetjes, Lora

  • Hallo Lora,

    Als je nu (of anders gezegd: gedurende dit jaar) een voorafbetaling van de personenbelasting zou doen. Dan telt die voorafbetaling mee voor de cijfers van 2022, waarvan je de belastingbrief gaat indienen in 2023.

    De fiscus wil eigenlijk dat je tijdens het jaar waarin je iets aan het verdienen bent (het inkomstenjaar) al een stukje als voorschot gaat betalen op de belastingbrief die je anders pas in het jaar nadien zou indienen. Dan hebben ze sneller de centen 🙂

    Of je dit best al zou betalen, dat hangt van een aantal dingen af.. Heb je veel winst, vind je het zelf belangrijk (psychologisch dan) om daarvan al een stukje van de belastingen te hebben betaald, fiscaal is er soms ook wel een voordeel om al een stukje te betalen, … Maar over de specifieke gevallen (zoals of jij in jouw specifiek geval al best een voorschot zou moeten betalen of niet) mogen we bij Dexxter geen advies geven. Zo’n specifiek belastingadvies is voorbehouden aan boekhouders/accountants.

    Véél succes nog!

  • Kan het zijn dat de % belastingsvermindering die vermeld staan in Dexxter niet meer up-to-date zijn? Ik lees hier andere percentages: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/betalen-terugkrijgen/voorafbetalingen#q6

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten