Community 🤼

Vinyl platen: investeringen of handelsgoederen?

RV

Hey,

Als DJ in bijberoep vormen mijn belangrijkste beroepskosten voornamelijk vinylplaten. Deze verkrijg ik tweedehands of via de platenwinkel (met factuur). Wanneer ik deze kosten wil verwerken, twijfel ik of ik ze moet categoriseren als investeringen of als handelsgoederen.

Hoewel deze platen in principe lang meegaan bij goed onderhoud, denk ik aan een periode van vijf tot dertig jaar, maar ze hebben niet noodzakelijk een hoge individuele waarde (variërend van ongeveer 2 tot 100 euro per plaat).

Het langdurige gebruik doet mij neigen naar de classificatie als investering, gezien het gebruik op lange termijn. Aan de andere kant doet de kleine waarde per plaat mij neigen naar de classificatie als handelsgoed.

Hoe kan ik deze uitgaven op de juiste manier ingeven, zowel op het gebied boekhoudkundige correctheid als op het gebied van belastingvoordelen voor mijzelf?

Thanks!

  • Strict genomen zijn alle aa´nkopen van materialen die je meerdere jaren gebruikt een investering. Je schrijft die kost over een bepaald aantal jaar(3/5/10) af en verkoopt die daarna aan de restwaarde of ze blijven eventueel in je bedrijf. Nadeel is dus dat je slechts dat deel als kost voor dat boekjaar kan inbrengen.Het is echter dikwijls interressanter om de volledige kost in 1 keer te kunnen inbrengen . Daarom is er de Kostencategorie ´ aankoop kleine materialen’. Ik hanteer hierbij max 500euro per factuur en max 2500 euro op jaarbasis voor dezelfde soort aankopen. Indien je de vynilplaten ook veel verkoopt lijkt het me echter logisch om ze als handelsgoed te boeken. Da´n moet je deze wel op het einde van het jaar als voorraad in je boekhouding boeken.(geen kost voor dat jaar). Veel hangt dus af van je omzetcijfer, je winst,…etc

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten