Community 🤼

Factureren aan jezelf

KVP

Ik heb een winkel en een trimsalon onder de naam Filova. Als ik iets voor mijn trimsalon uit de winkel neem, kan ik dat dan factureren aan aankoopprijs naar mijn eigen bedrijf Filova, zodat het een onkost wordt voor mijn bedrijf? En reken ik dan ook gewoon BTW aan, die ik dan weer kan recupereren via de BTW-aangifte?

 • Dit is een vraag die hier vaak terugkomt, maar zonder uitsluitend antwoord.

  Eerst en vooral is het best om de inkomende factuur meteen op te splitsen in goederen en kosten. Dit kan door de factuur 2x op te laden voor een deel van het totaalbedrag. Dan staan de kosten meteen goed.

  Maar ik begrijp dat het op het moment van aankoop niet altijd duidelijk is dat deze in kosten gaan genomen worden.

  Er is hier al gesuggereerd dat je aan jezelf kan factureren, maar mijn bezorgheid hierbij is dat je hiermee je omzet onnodig verhoogt als je dat doet aan een prijs. Je maakt namelijk een verkoopfactuur die ook als aankoopfactuur geldig is.

  In principe is er voor de BTW geen enkele actie nodig. Voor recuperatie van de BTW zijn kosten een aankoop goederen hetzelfde. Je zou dus gewoon het product uit de voorraad kunnen nemen zonder factuur. Om de verschuiving in voorraad te verantwoorden kan je een aparte lijst bijhouden, of een factuur maken aan €0.

  Dit is een synthese van de mogelijke antwoorden die hier al op gegeven zijn. Ik hoor ook graag als daar een meer geijkte methode voor bestaat.

 • Dag WD, bedankt voor je reactie!

  1. Ik weet niet wie je bent en weet dus ook niet dat je op de hoogte bent van de wetgeving over boekhouden. Dat is voor mij wel belangrijk om weten. Daarom stel ik je antwoord een beetje in vraag, maar misschien is dat wel onterecht.
  2. Als je een factuur aan jezelf boekt, dan verhoog je inderdaad je omzet, maar langs de andere kant kan je die uitgave ook weer inbrengen als onkost en hoef je daardoor geen aparte lijst aan te maken en kan je de uitgave ook weer koppelen aan een bepaalde uitgave categorie. Maar nogmaals, voldoet dit aan de wetgeving rond de boekhouding van een eenmanszaak?
 • In deze blog staat het antwoord duidelijk: https://dexxter.be/zakelijke-aankoop-in-boekhouding-voor-privegebruik/

  Groetjes,
  Louise

  www.ticenits.be

 • Dag Louise,

  Bedankt voor je verwijzing, maar dat is helemaal geen antwoord op de vraag van de originele poster.

  Je antwoord met een methode om privé gebruik in te boeken. Uiteraard verkoop je dan gewoon aan jezelf.

  De vraag ging om eerder ingeboekte Handelsgoederen te verschuiven naar Kosten.

 • Ik snap wat je bedoelt. Ik vermoed dat zowel het trimsalon als de winkel tot dezelfde onderneming/eenmanszaak behoren. Als dat het geval is, dan moet er boekhoudkundig niks gebeuren. Je hebt de aankoop van handelsgoederen al aan je kosten toegevoegd, en het maakt niet uit voor welke zakelijke activiteit je deze uiteindelijk gebruikt.

 • Dag Louise en andere

  Boekhoudkundig is dit misschien in orde, maar waar zijn die artikels dan naar toe? Ze zijn niet verkocht. Als ik het zo doe dan zijn de artikels mysterieus verdwenen en dat vinden ze bij de belastingen niet leuk. Dus mijn oplossing zou zijn, factureren aan mezelf. Gevolg, alle artikels zijn opvolgbaar en mijn stock is in één keer in orde. Ik zou ook extra lijstjes kunnen aanleggen, maar dan heb ik meer werk en moet ik ook telkens mijn stock handmatig aanpassen. Dus mijn vraag, mag ik factureren aan mezelf?

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten