Community 🤼

afschrijven factuur met datum voor start onderneming

PP

in 2019 kocht ik een PC op factuur. Mijn onderneming wordt opgestart in 2022. Kan deze factuur nog als investering ingebracht worden of is deze verloren?

In te brengen als nieuwe uitgave, maar fiscale datum wijzigen naar 2019? Of als historische afschrijving zonder document als bewijs?

 • Check even het leercentrum op iets van ‘uitgave voor je opstart’ of zoiets gelijkaardig qua titel. Lijkt me nog wel mogelijk.

  Of het een directe uitgave is of een investering.. Idem, check even het leercentrum zou k zeggen 🙂 Genoeg literatuur ter beschikking 🙂

 • In het leercentrum heb ik al die ontwerpen gelezen, ik vind daar geen duidelijk antwoord. Mijn vraag is specifiek, vandaar ik vraag naar de ervaring van de mensen hier. In het leercentrum gaat het over uitgaven die kort voor de opstart gemaakt zijn. In mijn geval gaat het over de aankoop van mijn auto in 2019. De auto is essentieel om het materiaal te vergaren voor mijn zaak. Dat is het eerste deel van mijn vraag. Het tweede deel is hoe in te brengen in dit pakket?

 • Een PC (in je originele vraag) of een auto (je vervolg)?

  Al lijkt het antwoord me in beide gevallen hetzelfde, die kost inbrengen zal je wel kunnen. Btw recupereren zou ik me niet aan wagen op zo’n oude aankoop, maar de kost lijkt me geen probleem.

  Als je het origineel document nog hebt, zou ik op basis daarvan inboeken. Geen btw recupereren, maar wel de kost ingeven. Wat je mogelijks wel moet doen, is zelf de prijs al wat aanpassen om de veroudering te reflecteren. Stel dat je PC in 2019 een nieuwwaarde had van 1.000 euro inclusief btw en je gaat die nu inboeken in 2022, dan zou ik op basis van dat originele aankoopfactuur mss maar 500 euro inboeken.

  Op basis van tweedehandswebsites kan je eens gaan kijken wat een accurate waarde is voor jouw PC (of auto) na 3 jaar tijd en die waarde nemen. Ik zou zelfs die vergelijking met tweedehandswebsites mee in je dossier steken, dus mee bij de aankoop in Dexxter stoppen. Dan is het later duidelijk dat de waarde dat je hebt ingeboekt gewoon marktconform was.

 • Bedankt, dat is duidelijk. Het betreft zowel een auto als een PC. BTW recupereren doe ik niet, daar ik naar een kleine onderneming met vrijstelling ga. Bedankt voor het antwoord

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten