Beroepskosten 🤑

Brandstofkosten

brandstofkosten lichte vracht

Brandstofkosten

De aftrekbaarheid hangt af van het beroepsmatig karakter.

Wat valt onder brandstofkosten ?

Brandstofkosten zijn alle uitgaven die je hebt gemaakt voor het tanken van benzine, naft (diesel) of het opladen van een elektrische bestelwagen, camion of vrachtwagen die je gebruikt voor je beroepsactiviteit. Deze kosten zijn immers noodzakelijk voor je beroepsactiviteit.

Aftrekbaarheid?

In hoeverre je brandstofkosten kan aftrekken hangt af van de aftrekbaarheid van je vervoersmiddel. Gaat het bijv. om een lichte vracht die je 100% professioneel gebruikt, dan zal ook de brandstof 100% aftrekbaar zijn.

Gaat het om een elektrische wagen, dan zijn de oplaadkosten – naargelang het moment van aankoop – ook 100% aftrekbaar. Bij een hybride, diesel- of benzinewagen zal je de aftrekbaarheid moeten gaan berekenen naar gelang de zgn. ‘gramformule’.

De autokosten en brandstofkosten zijn dan aftrekbaar volgens volgende formule:

120% – (0,5% x coëfficiënt x aantal gram CO2 per km)

De coëfficiënt bedraagt 0,95 voor een benzine- of hybridemotor en 1 voor een dieselmotor. Het aftrekpercentage bedraagt minimaal 50%, tenzij de CO2 uitstoot meer bedraagt dan of gelijk is aan 200g per km. In dat geval zal het aftrekpercentage slechts 40% bedragen.

Gaat het om een voertuig met gemengd gebruik, deels privé en deels zakelijk, dan zal je dat percentage nog moeten verminderen, enkel je zakelijke kilometers komen namelijk in aanmerking.

Hoe brandstofkosten voor lichte vracht als beroepskost verwerken?

  1. Bewaar alle facturen, bonnen en laadbewijzen: Verzamel alle bewijzen van de brandstofkosten en bewaar ze op een veilige plaats. Dit is cruciaal voor de boekhouding en belastingaangifte. Zorg ervoor dat je elke uitgave duidelijk kunt verantwoorden met een factuur, bon of laadbewijs.
  2. Bereken het aftrekbare percentage: Bepaal of je de kosten volledig of gedeeltelijk kunt aftrekken,
  3. Registreer de uitgaven in je boekhoudsysteem: Noteer de brandstofkosten in je boekhoudsysteem onder de juiste categorie. Dit maakt het makkelijker om deze kosten af te trekken bij je belastingaangifte. Dexxter biedt een specifieke kostencategorie voor brandstofkosten lichte vracht.

Delen

Brandstofkosten

De aftrekbaarheid hangt af van het beroepsmatig karakter.

Ook zelf boekhouden met Dexxter?

We zetten standaard kostencategorieën voor je klaar op basis van je statuut. Geef je uitgaven nadien snel en eenvoudig in.

Pijl 1 - geel