Beroepskosten 🤑

Motorfiets of brommer als beroepskosten

motor beroepskost

Motorfiets of brommer als beroepskosten

De aftrekbaarheid hangt af van het beroepsmatig karakter

Wat valt onder algemene kosten en onderhoud van een motorfiets?

De algemene kosten en onderhoud van een motorfiets omvatten alle uitgaven die je hebt gemaakt voor het in goede staat houden en operationeel houden van je motorfiets. Dit kan een eigen motorfiets zijn, of een motorfiets die je huurt of least. Deze kosten zijn noodzakelijk om je motorfiets betrouwbaar en veilig te houden voor zakelijke activiteiten.

Voorbeelden van onderhouds- en algemene kosten voor motorfietsen

  • Onderhoudsbeurten: Regelmatige onderhoudsbeurten, zoals olie verversen, controle van remmen en banden, en motorinspecties.
  • Reparaties: Kosten voor het repareren van defecte onderdelen, zoals versnellingsbakken, ophangingen, en elektronische systemen.
  • Banden: Aanschaf en vervanging van banden, inclusief uitbalanceren en uitlijnen.
  • Vloeistoffen en filters: Vervanging van ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, motorolie, en diverse filters zoals lucht- en oliefilters.
  • Kleine reparaties: Kleine reparaties zoals het vervangen van lampen, ruitenwissers, en accu’s.
  • Reiniging: Kosten voor het wassen en schoonmaken van de motorfiets, zowel binnen als buiten.
  • Toebehoren en accessoires: Aanschaf van noodzakelijke accessoires zoals helmen, veiligheidsuitrusting, of bagagedragers.

Hoe onderhouds- en algemene kosten voor motorfietsen als beroepskost verwerken?

  1. Bewaar alle facturen en betalingsbewijzen: Verzamel alle bewijzen van de onderhouds- en algemene kosten en bewaar ze op een veilige plaats. Dit is cruciaal voor de boekhouding en belastingaangifte. Zorg ervoor dat je elke uitgave duidelijk kunt verantwoorden met een factuur of betalingsbewijs.
  2. Bereken het aftrekbare percentage (max. 50%): Bepaal of je de kosten volledig of gedeeltelijk kunt aftrekken, afhankelijk van je beroepsstatus en verhouding professioneel/privé gebruik. Ga uit van maximum 50%.
  3. Registreer de uitgaven in je boekhoudsysteem: Noteer de kosten voor het onderhoud en de algemene uitgaven van de motorfiets in je boekhoudsysteem onder de juiste categorie. Bij Dexxter vind je een specifieke kostencategorie voor deze kosten.

Delen

Motorfiets of brommer als beroepskosten

De aftrekbaarheid hangt af van het beroepsmatig karakter

Ook zelf boekhouden met Dexxter?

We zetten standaard kostencategorieën voor je klaar op basis van je statuut. Geef je uitgaven nadien snel en eenvoudig in.

Pijl 1 - geel