Community 🤼

Eigen gebruik inboeken?

CD

Ik run een webshop in handgemaakte kaarsen. Onlangs hebben we 2 kaarsen voor onszelf gemaakt (denk aan glas, sojawas en geurolie). Dit doen wij bij wijze van testers, testen of de kaars wel degelijk brand met het materiaal, inhoud olie die wij willen gebruiken. Het spreekt vanzelf dat we die glazen nadien niet meer kunnen gebruiken om te verkopen. Maak ik een verkoopfactuur aan mezelf? Bestaat daar een post voor in de boekhouding? Graag hoor ik het van jullie. Alvast bedankt.

  • Bwaa.. Ofwel ga je onmiddellijk bij het aankopen al inboeken met een beperkt percentage beroepsmatig gebruik, maar vaak zal je het misschien niet op voorhand weten? Indien vanwel, kan je het daar direct zo oplossen en zo het prive gebruik aangeven.

    Maar eigenlijk, is dat dan wel privegebruik? Je zegt zelf dat je het bij wijze van test doet om te zien of alles goed gaat en alles werkt. Ik zou dat dan niet inboeken als privé maar gewoon in je kosten laten. Oké der staat geen verkoop tegenover, maar dat hoort er nu eenmaal bij toch? Niet alles wordt altijd verkocht, soms ook omdat er eens mee getest moet worden denk k dan.

  • Hoi, bedankt voor je antwoord. Zo deed ik het tot nu toe. Gewoon in de kosten laten. Ik was niet zeker of dit wel oké was.

  • Je mag dat in de kosten laten, je hebt die glazen gebruikt voor een beroepsdoeleinde.

    Indien het om grotere hoeveelheden gaat die je via je beroep aankoopt maar toch prive wil gebruiken(bv omdat je een goede korting krijgt van je leverancier), is het aan te raden die door te verkopen met jezelf als klant(zonder BTW nr. dus), dat is geen speciale post en volledig in orde. Je wordt wel veronderstelt daar (minimale) winst op te maken.

    Een andere mogelijkheid is de factuur in dexxter in te voegen maar de beroepsmatige percentages op 0% te zetten. Dat is dan een “verworpen” uitgave die niet in je aangiftes opgenomen worden, maar je hebt wel een bewijs indien er bij controle gevraagd wordt waar die glazen naar toe zijn.(anders kunnen ze verondertstellen dat je die in het zwart verkocht hebt)

  • bedankt! Heel handige uitleg

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten