Community 🤼

Jobbonus voor zelfstandigen

ST

Als je recht hebt op de jobbonus en/of de jobbonus plus voor zelfstandigen (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/jobbonus-plus-voor-startende-zelfstandigen), moet je dit dan opnemen in je boekhouding als inkomsten?

  • Ik krijg dit jaar de gewone jobbonus voor 2022, maar het lijkt me logisch dat dit geen plaats krijgt in de boekhouding omdat ik in 2022 nog geen zelfstandige was.

  • Volgend jaar gaat de jobbonus wel (deels) betrekking hebben op mijn inkomen als zelfstandige. Ik weet dat je die moet meetellen in de belastingaangifte, maar moet het ook in de boekhouding? (Ik vermoed dat het antwoord ‘nee’ zal zijn; anders ga ik nog wat vervolgvragen hebben. 🙂 )

  • Lijkt me gewoon belastbaar te zijn:

    https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/jobbonus-plus-voor-startende-zelfstandigen

    Hierin staat:

    De jobbonus plus voor startende zelfstandigen wordt niet vrijgesteld als inkomen voor de personenbelasting. De jobbonus plus wordt beschouwd als een beroepsinkomen en wordt daarom belast.

    Dus het lijkt me dat je dat gewoon moet toevoegen als omzet aan je boekhouding. Eventueel via “begin resultatenrekening” en daar toevoegen “verkoopfacturen” voor de bedragen van die bonus?

  • Bedankt voor je antwoord.

    Ik weet dat het belastbaar is, maar aangezien zowel inkomen uit je zelfstandige activiteit als privé-inkomen belastbaar zijn, lijkt dat me niet automatisch te betekenen dat het in je boekhouding hoort. Als ik nu deeltijds in dienstverband zou werken of een appartement zou verhuren als particulier, valt dat toch ook niet onder mijn inkomsten als zelfstandige?

    Als dit wel in de boekhouding moet, zou het dan niet logischer zijn dit onder dagontvangsten in te boeken?

  • Dagontvangsten gaan zeker ook kunnen. Maar wel opletten dat er geen btw op wordt aangerekend als je het gaat inboeken.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten