Community 🤼

verhuren als particulier: sociale bijdragen?

KDB

Op de website van Dexxter staat dat als je verhuurt als particulier met BTW plicht, je geen zelfstandige bent en ook geen sociale bijdrage dient te betalen.

Ik heb mijn BTW nummer aangevraagd via Acerta en ze hebben mij al 2 x een factuur gestuurd om de sociale bijdrage te betalen. Ik heb hen gebeld om te zeggen dat dit niet correct is, maar ze zeggen dat ik wel de bijdrage moet betalen. De federale overheidsdienst financiën kon mij niet verder helpen. Weet iemand waar ik wel terecht kan? (link naar officiële website?)

  • Aangezien je een BTW-nummer hebt aangevraagd , ben je zelfstandige en zal je sociale bijdrage moeten betalen.Indien je dit niet wenst zal je je activiteit als zelfstandige terug moeten stopzetten. De openstaande bedragen kan je best zo snel mogelijk betalen, er worden daar grote intresten/boetes op geheven.

    Verhuren als particulier kan zonder BTW-plicht, maar dat zoek je best eens deftig uit vooraleer je je zelfstandig maakt.

    Info hierover vind je uitgebreid op het internet.

  • Dank je wel voor je antwoord. Op de website van Dexxter staat: ‘Als je verhuurt als particulier met BTW plicht ben je GEEN zelfstandige en dien je GEEN sociale bijdragen te betalen.’ Het is dit dat ik graag zou vinden op een ‘officiële website’ van de overheid bvb. zodat ik dat kan doorsturen naar Acerta.

  • Het is een grijze zone waarover weinig juiste info te vinden valt. Maak je lid op Facebook van verhuurgroepen, zij gaan jou beter kunnen helpen. Wij hebben bij Acerta twee jaar geleden een BTW-nummer opgevraagd aan de telefoon zonder ondernemingsnummer met de uitleg van het verhuren met BTW-plicht. Wij hebben nooit sociale bijdragen moeten betalen. Enkel BTW-aangiftes moeten indienen.

    De Tijd: “Als u onder de nieuwe btw-regeling valt, moet u tegen 1 juli een btw-nummer aanvragen via het formulier 604A. ‘Zit het vakantiehuis in uw privévermogen, dan is een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen niet vereist’, zegt Van Sant. Daarnaast moet u periodieke btw-aangiftes indienen en een btw- bonnetje of bij het uitchecken een factuur uitreiken.”

    https://www.tijd.be/netto/analyse/belastingen/nieuwe-btw-plicht-voor-wie-gemeubeld-logies-verhuurt/10398236.html

    Was het duidelijk voor Acerta dat dit niet jullie hoofdactiviteit is, maar slechts een bijverdienste? Best even opbellen, want via hun website kan je niet zomaar een BTW-nummer aanvragen zonder ondernemingsnummer. Daarom dat wij daar toen gebeld voor hadden.

  • Dank je wel voor de info. Ik had het BTW nummer (ondernemingsnummer) inderdaad via de Acerta website aangevraagd. Bellen was dus beter geweest…

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten