Zelf je boekhouding doen met Excel, ja of nee?

Zelf je boekhouding doen met Excel, ja of nee?
Inhoudstabel

Het bijhouden van je eigen boekhouding kan een uitdaging zijn, vooral voor startende ondernemers. Veel kleine bedrijven en eenmanszaken kiezen voor het doen van hun eigen boekhouding in Excel. Hoewel dit op het eerste gezicht een goedkope en eenvoudige oplossing lijkt, zijn er zowel voor- als nadelen verbonden aan het gebruik van Excel voor je boekhouding. In deze blog zullen we deze aspecten onderzoeken en ook kijken naar alternatieven, zoals gespecialiseerde boekhoudsoftware zoals Dexxter.

De voordelen van Excel boekhouding ✅

  1. Kosten: Excel is een onderdeel van het Microsoft Office-pakket en is voor veel mensen al beschikbaar op hun computer. Dit maakt het een kosteneffectieve oplossing voor het bijhouden van je boekhouding.
  2. Beschikbaarheid van templates: Er zijn veel online sjablonen beschikbaar die je kunt gebruiken voor je boekhouding in Excel. Deze kunnen vooral nuttig zijn als je weinig kennis hebt van boekhouden.
  3. Beheer in eigen handen: Als je je boekhouding doet in Excel, heb je volledige controle over hoe je spreadsheet eruitziet. Je kunt je tabellen en rapporten aanpassen aan je eigen behoeften.

De nadelen van Excel ❌

  1. Kennis van Excel nodig: Om te kunnen boekhouden in Excel, moet je een goede kennis hebben van het programma. Als je je eigen spreadsheet wilt maken, is dit nog belangrijker.
  2. Foutgevoelig: Boekhouden in Excel kan leiden tot fouten. Als je per ongeluk een formule wijzigt of verwijdert, kan dit leiden tot fouten in je boekhouding.
  3. Tijdrovend: In Excel is het niet mogelijk om facturen en bonnetjes te importeren. Dit betekent dat je veel tijd kwijt bent aan het handmatig invoeren van gegevens voor jouw administratieve taken. Ook belastingaangiftes zoals een btw aangifte en aangifte personenbelasting, moet je zelf juist weten uitvoeren.
Tips template 26

Tip:

Met jouw persoonlijke tijdlijn van Dexxter, vul jij snel en correct jouw belastingaangiften in!

De verborgen kosten van Excel

Hoewel Excel op het eerste gezicht een gratis oplossing lijkt, zijn er verborgen kosten verbonden aan het gebruik van Excel voor je boekhouding. Het kost veel tijd om alle gegevens handmatig in te voeren en als je een fout maakt, kan dit leiden tot financiële verliezen. Bovendien, als je niet in staat bent om het probleem zelf op te lossen, moet je misschien een professional betalen om het voor je te doen.

Boekhoudprogramma als alternatief van Excel 💡

Als je hebt besloten dat boekhouden in Excel niet de juiste keuze is voor jou, zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar. Een van deze alternatieven is het gebruik van gespecialiseerde boekhoudsoftware zoals Dexxter.

Dexxter is een betaalbare en eenvoudig te gebruiken boekhoudprogramma die je de mogelijkheid biedt om: facturen & offertes te sturen, uitgaven te beheren, belastingaangiftes uit te voeren en veel meer. Bekijk hier waarom Dexxter beter en sneller is als Excel!

Tips template 30

Tip:

Heb je wat meer uitleg nodig over zaken zoals een btw-aangifte en personenbelasting? Volg gerust een gratis webinar en/of online cursus zodat je steeds up-to date bent met jouw boekhoudkennis!

Conclusie

Het bijhouden van je eigen boekhouding kan een uitdaging zijn, maar er zijn hulpmiddelen beschikbaar om dit proces te vergemakkelijken. Hoewel Excel een kosteneffectieve oplossing kan zijn, zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan voor je boekhouding. Een gespecialiseerde boekhoudsoftware zoals Dexxter kan een goed alternatief zijn, vooral als je waarde hecht aan gebruiksgemak, veiligheid en tijdbesparing.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel