Een zakelijke aankoop was voor privégebruik, wat nu?

Een zakelijke aankoop was voor privégebruik, wat nu?
Inhoudstabel

Wanneer je producten aankoopt om daarna door te verkopen, durft het al eens gebeuren dat bij je aankoop ook producten voor privégebruik zitten.

Je bent bijvoorbeeld actief in de schoonheidssector en je koopt regelmatig diverse crèmes & oliën aan. Nu heb je één aankoopfactuur waarop enerzijds producten staan voor klanten, maar anderzijds ook producten die (achteraf gezien) voor privégebruik zijn. Hoe verwerk je deze in je boekhouding?

Het beroepsmatig percentage van een aankoop

Als je op voorhand weet dat een aantal producten voor jezelf zijn, kan je dat aangeven via het beroepsmatig percentage van een aankoop.

Maar wat als je dat privégebruik achteraf pas weet?

Het kan ook gebeuren dat je de producten in kwestie initieel wel aangekocht had voor je zelfstandige activiteit, maar dat achteraf blijkt dat je er toch enkele persoonlijk gebruikt hebt. De factuur is misschien al ingeboekt (en verwerkt in je btw-aangifte), wat nu?

Verkopen aan jezelf

Je kan het makkelijk rechtzetten door dat product simpelweg te verkopen aan jezelf. Dat mag aan aankoopwaarde.

Voorbeeldje:

Je hebt dat product dat je nu privé gebruikt, aangekocht voor €100 excl. btw, €121 euro incl. btw.

  • Als btw-plichtige maak je een verkoopfactuur aan jezelf (of via de dagontvangsten, nog makkelijker) voor 100 excl. btw.

  • Als btw-vrijgestelde of niet btw-plichtige maak je een verkoopfactuur aan jezelf (of via de dagontvangsten, nog makkelijker) voor 121 euro.

Zo wordt voor je boekhouding het effect van de aankoop volledig tenietgedaan door een verkoop van dezelfde waarde.

Financieel moet je niets doen als je een eenmanszaak hebt, een overschrijving van je privé bankrekening naar je professionele bankrekening is niet nodig.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel