Verhuur van een vakantiewoning met btw? Dit moet je weten over de nieuwe btw-plicht

Inhoudstabel

Sinds 1 juli 2022 gelden er nieuwe btw-regels voor korte verhuur van logies.
Onder bepaalde voorwaarden zullen verhuurders btw moeten aanrekenen én een btw-aangifte indienen. Gelukkig is dit in Dexxter makkelijk en goedkoop geregeld. 

Voor wie?

Waar voorheen nog een btw-vrijstelling van toepassing was, zullen verhuurders van logementen (kamer, appartement of vakantiewoning) 6% btw aan hun klanten dienen aan te rekenen.
Deze nieuwe btw-plicht is van toepassing als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1) Verhuur korter dan drie maanden 

De klant huurt het verblijf voor minder dan drie maanden. Indien de verhuur langer duurt, bijvoorbeeld bij een studentenkot, dan is er wel sprake van btw-vrijstelling.

2) Gemeubelde logies

Er moeten meubels staan in het verblijf. Dit is zeer vaak het geval bij korte verhuurperiodes.

3) Verhuur in combinatie met hoteldiensten

Daarnaast moet er ook sprake zijn van één van de onderstaande drie hoteldiensten om btw-plichtig te zijn. Voldoen aan één van onderstaande voorwaarden volstaat dus!

  • Een fysiek onthaal van de gasten, gedurende een groot deel van de dag. Dit is ook het geval wanneer dit door derden verzorgd wordt, denk aan een immokantoor dat voor jou het onthaal doet.
  • Aanwezigheid van een laken- en/of handdoekenpakket voor de gasten.
    Bij verblijven van meer dan een week (7 overnachtingen), geldt deze voorwaarde indien dit pakket minstens na één week ververst wordt door de uitbater.
  • Aanbieden van dagelijks ontbijt. Wanneer je een week verhuurt en enkel in het weekend ontbijt voorziet, is niet aan deze voorwaarde voldaan.

Vanaf wanneer?

De maatregel is al ingegaan vanaf 1 juli 2022. De wetgever voorziet wel een bepaalde tolerantie, dus enkel voor reservaties die na 1 juli zijn volmaakt, geldt het nieuwe btw-tarief. Huurders die dus voor 1 juli al hadden geboekt voor bijvoorbeeld de periode tussen 20 en 30 juli, moeten nog geen btw betalen.

Waarom?

Deze regel is volgens de wetgever ontstaan om het speelveld tussen particuliere verhuurders en hotels etc. wat meer gelijk te trekken.

Hoe werkt btw?

De 6% die je moet aanrekenen aan je klanten (zowel op het verblijf als op de services), moet je per kwartaal doorstorten aan de overheid.

Door middel van een btw-aangifte weet je over welk bedrag dat gaat. Als je je facturen in Dexxter opmaakt, kan je automatisch je btw-aangifte genereren en weet je meteen hoeveel je moet doorstorten. Zo houd je het simpel en ben je 100% in orde.

Zelf kan je nu ook de btw op kosten in functie van je vakantieverblijf terugtrekken. Dit kan het iets complexer maken en vergt wat meer opzoekingswerk, maar Dexxter en de Dexxter-adviseurs kunnen je hier zeker in begeleiden.

Heb je nog vragen over dit topic? Wij bundelden de meest gestelde vragen hier!


Gratis webinar over btw op vakantiewoningen

To do’s als verhuurder

Dit moet je doen om als uitbater in orde te zijn. 

  • Btw-nummer aanvragen

Dit kan je zelf doen en dan kost het je niets. Ondernemingsloketten (zoals bv. Acerta, Xerius, …) kunnen dit ook voor jou in orde brengen, zij rekenen hier wel een prijs voor aan.

Het vakantiehuis zit in je privévermogen, daarom moet je geen inschrijving doen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je wordt dus geen zelfstandige, je zal enkel en alleen een btw-aangifte moeten indienen.

  • Facturatie 

Zorg voor professionele en rechtsgeldige facturen voor je klanten. In Dexxter is dit een fluitje van een cent en ben je zeker dat er geen fouten op staan. 

  • Btw-aangifte indienen 

Aan het einde van elk kwartaal moet je een btw-aangifte indienen. Dit is dankzij Dexxter letterlijk 2 minuutjes werk. Omdat de facturatie allemaal vanuit het pakket is gebeurd, weet Dexxter precies hoeveel btw je terugkrijgt of moet bijbetalen aan de fiscus. Volg gewoon het stappenplan en je bent volledig in orde!

Dexxter stuurt je ook telkens reminders wanneer je btw-aangiftes moeten gedaan worden. No stress dus!

Voor €15/maand kunnen verhuurders makkelijk facturen opmaken in Dexxter en hun btw-aangifte doen, zo ben je helemaal in orde. Er is geen boekhoudkundige kennis vereist en je kan het een maand gratis proberen.


Ontdek of het iets voor jou is

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel