Openbaar vervoer in een Belgische eenmanszaak

Openbaar vervoer in een Belgische eenmanszaak
Inhoudstabel

Ben je aan de slag met een eenmanszaak? Goed om te horen, want trein, tram, metro, bus, het kan allemaal in je boekhouding. Openbaar transport is voor je boekhouding alvast een goede keuze!

Zijn de kosten van openbaar vervoer aftrekbaar?

Zeker en vast, leuker nog: ze mogen volledig (100%) in je boekhouding.

Tenminste als je kunt bewijzen dat je het openbaar vervoer neemt voor je zelfstandige activiteit. Een (trein)rit naar de zee voor een dagje ontspanning op het strand heeft dus geen plaats in de boekhouding.

Gebruik je een abonnement op het openbaar vervoer voor een stuk beroepsmatig en voor een stuk privé? Geen probleem, maar dan moet dit ook blijken uit het percentage beroepsmatig gebruik waarmee je dat abonnement ingeeft in je boekhouding.

Is de btw ook aftrekbaar?

Ook de btw op je ticket op abonnement op het openbaar vervoer kan je voor 100% recupereren. Tenminste als het om 100% beroepsmatige aankopen gaat.

Ligt je professioneel gebruik wat lager? Dan pas je ook het percentage btw-aftrek aan.

Wat heb ik nodig voor mijn boekhouding?

Je hebt uitzonderlijk geen factuur nodig! Maar je moet natuurlijk wel minstens beschikken over een document waaruit blijkt wat je hebt gekocht.

Normaal is de btw-administratie zeer strikt en heb je altijd een factuur nodig om btw te recupereren, maar voor het openbaar vervoer heb je dus uitzonderlijk geen factuur nodig.

Je kan de kost inbrengen én de btw recupereren op basis van een aangekocht ticket of je abonnement. De aankoop van je ticket is inclusief 6% btw en die mag je dus recupereren.

Zie je alleen maar het totaalbedrag staan op je document? Geef dit bedrag in bij “Bedrag incl. btw”, vervolgens maak je zelf de berekening wat dat exclusief btw zou betekenen door te delen door 1,06.

Conclusie

Hieronder vatten we samen waar jij als eenmanszaak best op let als je de kosten van het openbaar vervoer in je boekhouding wil stoppen:

  • Er is geen factuur nodig (ook niet om de 6% btw op openbaar vervoer te recupereren)
  • Een document blijft wel noodzakelijk, stop dus je tickets of abonnement wel in de boekhouding (niet op basis van je bankuittreksel)
  • Maak indien nodig een correcte inschatting tussen beroepsmatig en privé

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel