Ontvang je een overzicht van je inkomsten?

Ontvang je een overzicht van je inkomsten?
Inhoudstabel

Heel wat zelfstandigen ontvangen van hun opdrachtgever periodiek een overzicht van hun inkomsten. Meestal een overzicht op maandbasis en op basis daarvan volgt daarna ook de uitbetaling.

Bij deze vorm, ook wel self-billing genoemd, is het dus de opdrachtgever (de klant) die laat weten hoeveel er mag worden aangerekend, met bijhorend een overzicht van de geleverde prestaties.

Praktisch voorbeeld 

Als voorbeeld hebben we een zelfstandig kinesist die aan de slag gaat voor een kinepraktijk. Het is de kinepraktijk die maandelijks een overzicht bezorgt aan de zelfstandige kinesist waarop alle behandelde patiënten staan. 

Het nettobedrag dat wordt uitbetaald, houdt ook nog eens rekening met een commissie van de kinepraktijk. Zo blijft er in ons voorbeeld 70% over dat uiteindelijk van de kinepraktijk wordt uitbetaald aan de zelfstandige kinesist. De praktijk houdt dus 30% in als vergoeding in ons voorbeeld.

Verwerken in Dexxter ?

Bewaar dit overzicht in Dexxter zoals een verkoopfactuur, dat kan via inkomsten > verkoopfacturen > factuur uploaden.

Vervolgens kan je dat document inboeken en alle gegevens invullen zoals datum, klant, etc. Als factuurbedrag neem je het totale bedrag, dus de volle 100% boek je in als een inkomst.

Daarna ga je op basis van datzelfde document ook een kost inboeken (aankoop), die kost zal dan de 30% inhouding zijn van de praktijk. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een kostencategorie aanmaken onder de hoofdcategorie “Algemene kosten”, die je dan aanmaakt als “Inhouding praktijk”.

Dus eerst 100% als inkomst boeken, daarna 30% als kost ingeven, zo blijft er uiteindelijk 70% winst over. Die dan gelijkstaat aan wat er daadwerkelijk is uitbetaald door de praktijk aan jou.

Tips template 18

Nog geen klant bij Dexxter?

Probeer het nu 30 dagen gratis uit via onze proefperiode!

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel