Is doorgestorte btw ook een kost?

Is doorgestorte btw ook een kost?
Inhoudstabel

Nee, de btw die jij doorstort aan de btw-administratie is geen beroepskost.

In de boekhouding van een eenmanszaak moet je niets doen met dat doorgestort bedrag, ook met de btw-aangifte zelf moet je na indiening niets meer doen.

Waarom is het doorstorten van btw geen beroepskost?

Omdat btw geen deel uitmaakt van je omzet of kosten, het is eerder een laagje dat er bovenop komt. Je hebt je omzet en daarbovenop reken je btw aan. Je hebt kosten en daarbovenop hebben je leveranciers btw aangerekend.

Daaruit volgt een te betalen btw-saldo. Een bedrag aan btw dat jij moet doorstorten aan de btw-administratie. Dat vloeit voort uit btw die jij hebt aangerekend aan je klanten, min de btw die jij hebt betaald aan je leveranciers.

Moet je btw doorstorten aan de btw-administratie? Dan had je dat eigenlijk tijdelijk op je bankrekening staan, waarbij je nu moet storten aan de btw-administratie. Het vormt dus geen deel van je omzet of kosten, je bent eerder tijdelijke bewaarder van dat geld, waarbij je het uiteindelijk moet doorstorten aan de btw-administratie.

Kan btw soms wel een beroepskost zijn?

De periodieke doorstorting aan de btw-administratie kan nooit een beroepskost zijn, tenzij leveranciers btw aanrekenen aan jou en jij kan de btw op dat aankoopfactuur niet recupereren.

Stel dat jij bijvoorbeeld beroepsmatig op restaurant gaat en je krijgt een btw-bonnetje mee, dan zal je die btw niet kunnen recupereren. Dat is eigen aan een bonnetje, daar kan je nooit btw op recupereren. Ontdek hier wat je nodig hebt om wel btw terug te vorderen.

Tips template 29

Wist je dat?

De niet-recupereerbare btw op bijvoorbeeld die restaurantkost mag wel mee in je boekhouding als een aftrekbare beroepskost.

Conclusie

Btw doorgestort aan de btw-administratie? Dit is geen beroepskost. Je moet niets doen met dit bedrag, je moet niets doen met de btw-aangifte.

Niet recupereerbare btw op een uitgave? Deze niet recupereerbare btw kan mee in je kosten, voor zover de uitgave zelf beroepsmatig was.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel