Een btw-teruggave? 2 scenario’s!

Een btw-teruggave_ 2 scenario’s!
Inhoudstabel

Je hebt al je documenten ingeven in Dexxter en de btw-aangifte staat automatisch voor je klaar! Je klikt er op door en er blijkt een btw-saldo in je voordeel te staan! Een btw-teruggave? Kan gebeuren, sneller dan je denkt zelfs!

Met andere woorden de btw die jij hebt betaald op al je aankopen (en mag recupereren via je btw-aangifte) is groter dan de btw die je hebt doorgerekend aan jouw klanten, dan spreken we van een btw-teruggave.

Dan heb je de keuze tussen twee opties: je gaat ofwel de btw terugvragen van de btw-administratie (scenario 1) of je laat het btw-tegoed gewoon staan (scenario 2). We doorlopen beide scenario’s:

Scenario 1: een btw-teruggave laten terugstorten

Een btw-teruggave aanvragen is kinderspel met Dexxter. Jij hebt al je verkoopfacturen aangemaakt in Dexxter, al je aankoopfacturen ingeboekt, vervolgens ga je naar je btw-aangifte en kan je die genereren.

Blijkt dat je aan alle regels voldoet voor een btw-teruggave aan te vragen, dan gaan we je de vraag stellen. Wil je een btw-teruggave? Dan kan je dat aan Dexxter laten weten met een druk op de knop, meer hoef jij niet te doen!

Vervolgens kan je via het handige Dexxter-stappenplan je btw-aangifte (met een btw-teruggave) zelf gaan indienen op Intervat, het online portaal van de btw-administratie.

Toch even een paar tips & tricks waar je op moet letten (of anders gezegd, waar Dexxter automatisch op let voor jou).

Let op 1! Btw terugvragen van de btw-administratie kan niet altijd, je btw-teruggave moet namelijk een bepaalde minimumdrempel overschrijden (zie hieronder).

Let op 2! Een btw-tegoed kan je enkel terugvragen bij indiening van een tijdige btw-aangifte.

Drempelbedrag voor een btw-teruggave

De btw-administratie hanteert een minimum van €400 in kwartaal 1, 2 & 3 vooraleer ze effectief willen overgaan tot terugbetaling van btw. Dat is om het administratief wat gemakkelijk te houden, zo moeten ze geen relatief kleine bedragen gaan terugbetalen aan ondernemers.

In kwartaal 4 verlaagt die minimumdrempel om in aanmerking te komen voor een terugbetaling tot €50.

Om aan het totaalbedrag van de minimumdrempel te komen, mag er ook rekening worden gehouden met btw-tegoeden uit voorgaande kwartalen. Anders gezegd: als er voorgaande kwartalen ook btw-tegoeden waren die te klein waren om te laten terugstorten, dan mogen die allemaal worden opgeteld om zo toch aan de minimumdrempel te komen.

Van zodra je btw-saldo boven de €400 uitkomt in kwartaal 1, 2 of 3 zal Dexxter je automatisch de vraag voorschotelen of je een btw-teruggave wil aanvragen. Idem voor kwartaal 4 uiteraard, maar dan met een drempelwaarde van €50.

Tips template 22

Dexxter doet dit voor jou!

Dexxter gaat je enkel vragen of je een btw-teruggave wil, als je aan het drempelbedrag voldoet!

Hoelang duurt het voor een btw teruggave wordt gestort?

Heb je de btw-aangifte tijdig ingediend, voldoe je aan de minimumdrempel en heb je de terugstorting aangevraagd via Dexxter? Dan zal de btw-administratie het totale btw-tegoed terugstorten binnen de 3 maanden.

Het totale btw-tegoed! Dus de optelling van alle voorbije btw-aangiftes waar een btw-tegoed was.

Scenario 2: een btw-teruggave laten staan

Dat kan altijd! Een terugstorting moet je effectief aanvragen via de btw-aangifte. Van zodra je mag terugvragen, zal Dexxter je uiteraard altijd de vraag stellen of je graag een terugstorting hebt. Even ‘ja’ antwoorden op dat moment en de rest loopt vanzelf! Vraag je geen terugstorting aan, dan blijft je btw-tegoed gewoon staan bij de btw-administratie.

Een btw-tegoed mag je zien als een soort van spaarrekening bij de btw-administratie (wel eentje die je geen interesten zal opleveren). Ofwel vraag je een terugstorting aan ofwel laat je het tegoed staan op de “spaarrekening”, hoe groot of klein dat btw-tegoed ook zou zijn. Die spaarrekening zal dan automatisch volgende kwartalen worden gebruikt voor een te betalen btw-saldo.

Btw terugvragen is dus absoluut geen must, maar anders lijkt een btw-saldo laten staan weinig voordeel te kennen.

Moet ik dan altijd een btw-tegoed terugvragen?

Waarom niet? Het gerucht gaat dat wie een terugbetaling vraagt, extra kans maakt op een btw-controle. Een centrale dienst van de btw-administratie selecteert immers, op basis van risicoanalyses, uit de lijst met btw-teruggave een aantal dossiers waarvoor sowieso een controle moet gebeuren.

Waarom wel? Die controle is normaal gezien eerder beperkt. De controleur zal in principe simpelweg de oorzaak van je tegoed controleren, vaak zelfs mits een aantal eenvoudige vragen per mail.

Als de oorzaak van de btw-teruggave bijvoorbeeld een relatief grote investering is, volstaat het vaak om een kopie van de investeringsfacturen op te sturen moest er een vraag volgen.

Wat doe je dan het best?

  • Kan je het geld goed gebruiken?
  • Is het btw-tegoed zo groot dat het verrekenen met toekomstig te betalen btw-bedragen een jaar of langer zou duren?
  • Is er elk kwartaal een saldo in je voordeel omdat je inkomsten bijvoorbeeld voor een groot stuk met 6% btw worden gefactureerd?

Laat dan je btw-tegoed gerust terugstorten, maar weet dat de administratie je misschien enkele vragen kan stellen, wat geen probleem is.

Als je het geld echter niet meteen nodig hebt, kan je kiezen om je tegoed over te dragen naar een volgend kwartaal.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel