Kan gebeuren, sneller dan je denkt zelfs!
Je bent net opgestart als zelfstandige en je hebt heel wat opstartkosten gehad. De verkopen moeten nog volgen, maar je hebt onmiddellijk wat materiaal aangekocht en bijgevolg heel wat recupereerbare btw.
Je gaat naar de module btw-aangifte in Dexxter en daar blijkt een btw-saldo in je voordeel te staan. Met andere woorden de btw die jij hebt betaald op al je aankopen (en mag recupereren via je btw-aangifte) is groter dan de btw die je hebt doorgerekend aan jouw klanten.
Dan zal Dexxter je laten weten dat je btw-aangifte inderdaad met een btw-tegoed afsluit. Ofwel draag je dat btw-tegoed over naar de volgende btw-aangifte en kan je het dan verrekenen met eventueel te betalen btw van de volgende btw-aangifte(s), ofwel vraag je het btw-tegoed effectief terug en laat je het m.a.w. op je bankrekening storten.
Let op 1! Om een btw-tegoed terug te laten storten, moet dat tegoed een bepaalde minimumdrempel overschrijden (zie hieronder).
Let op 2! Een btw-tegoed kan je enkel terugvragen bij indiening van een tijdige btw-aangifte.
Drempelbedrag om een terugstorting te vragen
De btw-administratie hanteert een minimum van €400 in kwartaal 1, 2 & 3 vooraleer ze effectief willen overgaan tot terugbetaling. Dat is om het administratief wat gemakkelijk te houden, zo moeten ze geen relatief kleine bedragen gaan terugbetalen aan ondernemers.
In kwartaal 4 verlaagt die minimumdrempel om in aanmerking te komen voor een terugbetaling tot €50.
Om aan het totaalbedrag van de minimumdrempel te komen, mag er ook rekening worden gehouden met btw-tegoeden uit voorgaande kwartalen. Anders gezegd: als er voorgaande kwartalen ook btw-tegoeden waren die te klein waren om te laten terugstorten, dan mogen die allemaal worden opgeteld om zo toch aan de minimumdrempel te komen.
Heb je de btw-aangifte tijdig ingediend, voldoe je aan de minimumdrempel en heb je de terugstorting aangevraagd via de aangifte zelf? Dan zal de btw-administratie het totale btw-tegoed terugstorten binnen de 3 maanden.
Wat als ik mijn btw-tegoed niet terugvraag?
Dat kan altijd! Een terugstorting moet je effectief aanvragen via de btw-aangifte. Van zodra je mag terugvragen, zal Dexxter je uiteraard altijd de vraag stellen of je graag een terugstorting hebt. Even 'ja' antwoorden op dat moment en de rest loopt vanzelf! Vraag je geen terugstorting aan, dan blijft je btw-tegoed gewoon staan bij de btw-administratie.
Een btw-tegoed mag je zien als een soort van spaarrekening bij de btw-administratie (wel eentje die je geen interesten zal opleveren). Ofwel vraag je een terugstorting aan ofwel laat je het tegoed staan op de “spaarrekening”, hoe groot of klein dat btw-tegoed ook zou zijn. Die spaarrekening zal dan automatisch volgende kwartalen worden gebruikt voor een te betalen btw-saldo.
Moet ik dan altijd een btw-tegoed terugvragen?
Waarom niet? Het gerucht gaat dat wie een terugbetaling vraagt, extra kans maakt op een btw-controle. Een centrale dienst van de btw-administratie selecteert immers, op basis van risicoanalyses, uit de lijst met aanvragen tot teruggave een aantal dossiers waarvoor sowieso een controle moet gebeuren.
Waarom wel? Die controle is normaal gezien eerder beperkt. De controleur zal in principe enkel de oorzaak van je tegoed controleren, vaak zelfs mits een aantal eenvoudige vragen per mail.
Als de oorzaak van het btw-tegoed bijvoorbeeld een relatief grote investering is, volstaat het vaak om een kopie van de investeringsfacturen op te sturen moest er een vraag volgen.
Wat doe je dan het best?
Kan je het geld goed gebruiken?
Is het btw-tegoed zo groot dat het verrekenen met toekomstig te betalen btw-bedragen een jaar of langer zou duren?
Is er elk kwartaal een saldo in je voordeel omdat je inkomsten bijvoorbeeld voor een groot stuk met 6% btw worden gefactureerd?
Laat dan je btw-tegoed gerust terugstorten, maar weet dat de administratie je misschien enkele vragen kan stellen, wat geen probleem is.
Als je het geld echter niet meteen nodig hebt, kan je kiezen om je tegoed over te dragen naar een volgend kwartaal.