Uit voorgaande cijfervoorbeelden kunnen we een aantal lessen trekken die we graag samengevat nog even delen. Deze conclusies kan je als leidraad meenemen om zelf de keuze te maken tussen btw-vrijgesteld of btw-plichtig.

Conclusie 1: aankopen maken een groot verschil

Heb je hier en daar wel een aankoop te doen?

Btw kunnen recupereren op je aankopen maakt snel een grote impact op de winst van je onderneming!

Want de btw-plichtige ondernemer moet btw betalen op zijn aankopen, maar recupereert die nadien via een btw-aangifte. De btw-vrijgestelde ondernemer daarentegen moet ook btw betalen op zijn aankopen, maar kan die btw niet recupereren via een btw-aangifte.

Conclusie 2: de klant is van belang

Ga je uitsluitend verkopen aan particulieren? Of is het een combinatie van particuliere klanten en ondernemingen? Of zelfs uitsluitend ondernemingen?

Zoals besproken levert de verkoopprijs inclusief btw een groot verschil tussen beide btw-statuten. Als btw-plichtige ondernemer moet je bijvoorbeeld 21% btw extra aanrekenen op je verkopen, dat maakt mogelijks een sterk verschil voor jouw klant.

Is je klant een particulier, dan kijkt die klant naar de totale verkoopprijs inclusief btw. Zo komt de btw-vrijgestelde ondernemer goedkoper uit voor particuliere klanten.

Is je klant een btw-plichtig bedrijf, dan kijkt die klant naar de verkoopprijs exclusief btw. Zo komt de btw-plichtige ondernemer helemaal niet duurder uit dan de btw-vrijgestelde ondernemer. De btw die extra wordt aangerekend, wordt nadien toch gerecupereerd door de btw-plichtige klant.

Ons aanraden: bij twijfel, ga voor btw-plichtig

Je weet op voorhand nooit exact wat je allemaal gaat aankopen en hoe groot deze aankopen zullen zijn. Dan zit je beter in een situatie waarin je sowieso de btw kan recupereren.

Je weet op voorhand nooit exact wie jouw klanten zullen zijn (particulieren of bedrijven). En zelfs als je dat nu wel kan inschatten, kan dat er binnen 6 maanden weer helemaal anders uitzien.