Community 🤼

Resterend verschil van het ene jaar overzetten naar het volgende?

AM

Beste,

Het eerste jaar/de eerste jaren is er een hoge kost aan uitgaven waarvan ik wist dat deze ging komen. Nu sta ik voor kalenderjaar 2020 negatief. Is het mogelijk om het verschil over te zetten naar het eerste kwartaal van 2021 een op het einde van 2021 naar het 1e kwartaal van 2022 indien nodig?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Anke

 • Hallo Anke,

  Als bijberoeper in een eenmanszaak heb je jammer genoeg niet de “vrije keuze” om je verlies gewoon mee te nemen naar een volgende jaar. Je hebt een inkomen als werkneemster (wat maakt dat je zelfstandige activiteit een bijberoep is) en je moet/mag het verlies van je eenmanszaak daarop aanrekenen. Met andere woorden als je in de personenbelasting je inkomsten en uitgaven voor de zelfstandige activiteit aangeeft en daaruit blijkt verlies, dan zal dat automatisch worden aangerekend op je inkomen als werkneemster. Leuk meegenomen, want daardoor betaal je uiteraard wat minder personenbelasting.

  Zoals je zegt, heb je gedurende de eerste jaren al wat hogere uitgaven gehad waardoor je misschien al een paar keer een verlies hebt aangegeven in je personenbelasting. Daarom zou je misschien kunnen twijfelen om dat nu nog eens te doen, je zou volgende zaken dan nog kunnen doen:

  • Je kan tijdens het indienen van je personenbelasting altijd zelf (manueel) je uitgaven gaan beperken. Met andere woorden, Dexxter geeft misschien wel 1.000 euro aan uitgaven die je zou kunnen invullen in je personenbelasting. Maar je vult simpelweg maar 750 euro aan kosten in in de personenbelasting. Nadeel! Je bent die 250 euro aan niet-ingevulde kosten wel kwijt..
  • Je zou wat “kritischer” door je kosten kunnen gaan om eens te kijken of je niet op meer items kan gaan inboeken als een investering waarop je dan gaat afschrijven (je spreidt de kost over meerdere jaren). Van zodra iets enkele jaren in je onderneming blijft, gaat de fiscus het niet erg vinden als je daarop gaat afschrijven, hoe klein het bedrag dan ook is.

  Maar kosten (of een verlies) zomaar in een volgend jaar gaan inboeken/overdragen zonder dat die eigenlijk betrekking hebben op dat volgend jaar, dat mag jammer genoeg niet. Surplus, zoals gezegd, je bent dat verlies ook niet kwijt. Het komt voor de personenbelasting in mindering van je inkomen als werkneemster. Ook al heeft je statuut als werkneemster en je zelfstandige activiteit misschien niets of weinig met elkaar te maken, voor de personenbelasting is dat één grote pot. Het één heeft daar wel impact op het andere.

  Een verlies van je zelfstandige activiteit zal fiscaal zo toch een impact hebben en ervoor zorgen dat je minder belastingen in totaliteit gaat betalen.

 • Beste,

  Vorig jaar had ik dit verlies niet aangegeven en dit jaar kan ik nog kiezen of ik deze ingeef. Alvast bedankt voor de uitgebreide uitleg. Hiermee weet ik verder wat de mogelijkheden zijn!

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten