Community 🤼

Inbrengen huur

WG

Is het mogelijk om de huur van je appartement in te brengen als een kost in een eenmanszaak wanneer je je zelfstandige activiteit enkel thuis uitoefent?

Het huurcontract is wel aangegaan alvorens de opstart van de zaak, maar bepaalde ruimtes worden bijna uitsluitend gebruikt voor mijn zelfstandige activiteiten.

 • Hallo,

  Het momentje waarop je het huurcontract bent aangegaan, speelt eigenlijk geen rol. Maakt dus niet uit dat dat huurcontract al even liep vooraleer je zelfstandige activiteit was opgestart.

  Het gaat hem voor de fiscus vooral om het eigenlijk gebruik. Zoals je zelf aangeeft, sommige ruimtes worden bijna uitsluitend gebruikt voor je zelfstandige activiteit. Dat is voor de fiscus belangrijk.

  Maar, héél belangrijke maar!

  Kijk je huurcontract even na om te kijken of het wel mag. In het merendeel van de huurcontracten zal je zien staan dat er geen beroepsmatig gebruik mag zijn van het appartement. Wat daarmee eigenlijk wordt bedoeld: je mag de huurgelden niet inbrengen als een uitgave voor je boekhouding.

  Dus van zodra je in het huurcontract iets ziet staan in de zin van: “beroepsmatig gebruik is niet toegestaan”. Dan wil dat niet persé zeggen dat je daar je bijberoep niet mag uitoefenen, maar wel dat je de huur van het appartement niet mag inbrengen als een uitgave in je boekhouding.

  (Dat heeft te maken met hoeveel belastingen je verhuurder zou moet betalen op de verhuur van het appartement als jij het zou inbrengen als een uitgave, maar dat zou ons te ver leiden)

 • RC, hoe breng je die huurkost dan precies in?

  Ik weet exact welk percentage van de maandelijkse totale huurprijs professioneel is (en mijn beroepsactiviteit is toegestaan!).

  Ik betaal de huursom privé. Schrijf ik dan gewoon een factuur van mezelf privé aan mezelf beroepsmatig?

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten