Community 🤼

Hoe afbetaling woning ingeven?

AM

Beste,

Ongeveer 20% van mijn woning gebruik ik als werkplaats voor mijn bijberoep. Nu heb ik geen maandelijks factuur van de afbetaling van mijn woning. Hoe kan ik dit correct ingeven, daar ik bij afschrijvingen geen % op de totaalprijs blijk in te kunnen geven?

Alvast bedankt!

 • Hallo,

  Over hoe je de woning hebt aangekocht (alleen of samen met iemand) of je deze woning via je eenmanszaak hebt aangekocht, de impact van het afschrijven van een woning op een (eventuele) later verkoop van die woning, etc. Daar kunnen we binnen het Dexxter-team geen antwoord op geven.

  Maar bij het ingeven van een nieuwe investering kan je het % beroepsmatig gebruik (het % van de totaalprijs dat je als beroepsmatig gaat gebruiken dus) wel aanpassen in de schermen. Nadat je in stap 4) kostencategorieën hebt gekozen voor een investering, kan je vervolgens in datzelfde scherm het percentage ook aanpassen. Daar zal Dexxter dan rekening mee houden voor de toekomstige afschrijvingen.

  Als je een historische afschrijving hebt toegevoegd, dan kan je inderdaad (voorlopig) nog geen % beroepsmatig gebruik instellen. We nemen dat zeker nog mee op onze to-do lijst, het kan wel handig zijn om ook daar een percentage toe te voegen. Je zou (voorlopig) het totaalbedrag bij het ingeven van een historische afschrijving kunnen beperken naar het bedrag dat je zou uitkomen nadat je het % beroepsmatig gebruik hebt toegepast, eventueel nog met een eigen notitie erbij in de beschrijving, zodat je dit later zeker nog weet.

  Maar we nemen alvast op onze to-do op dat er nog een % beroepsmatig gebruik bij mag bij het toevoegen van een historische afschrijving.

  Bedankt voor de feedback!

 • Beste,

  Ik heb dit nagevraagd bij een boekhouder. Deze zei dat ik de interest van mijn maandelijkse afbetaling kan ingeven als “kosten woning”. Hoe kan ik dit ingeven? Ik heb een aflossingsplan maar natuurlijk is elke maand een ander bedrag aan interesten en krijg ik hier geen individuele facturen van.

  Alvast bedankt!

 • Hallo,

  Je zou een nieuwe kostencategorie kunnen aanmaken onder de categorie “kosten woning”. Daar dan een nieuwe onder aanmaken met naam: “interesten lening woning” bijvoorbeeld.

  Een factuur is op zich niet nodig, als je maar een betaling kunt voorleggen. In Dexxter werken we wel altijd op document basis, dus een uitgave kan je inboeken als je er een document aan koppelt. Je zou dat kunnen oplossen door gewoon een bankafschriftje bijvoorbeeld toe te voegen of zelfs een blanco PDF en er gewoon vanuit gaan dat je dat op moment van fiscale controle wel even kunt aantonen.

  Dan ga je ofwel effectief maandelijks moeten zien hoeveel interesten je hebt betaald en die dan inboeken.. Ofwel wacht je gewoon op jaarbasis en boek je in december bijvoorbeeld éénmalig alle interesten in van het voorbije jaar, dat bespaart je toch wat tijd. Dan gaat onder het jaar je boekhouding niet 100% overeenstemmen omdat de interesten nog niet zijn ingeboekt, maar als je die dan zelf wa

 • t in je achterhoofd zou houden, heb je +- toch een realistisch beeld 🙂

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten