Community 🤼

Forfaitaire ipv reële beroepskosten?

SR

Hallo,

Ik las net in een artikel (https://www.sbb.be/nl/magazine/forfaitaire-reele-beroepskosten-als-zelfstandige-beide-opties-gewikt-en-gewogen) dat je als eenmanszaak ervoor kan kiezen om 30% forfaitaire beroepskosten in te geven in plaats van al je effectieve uitgaven in je boekhouding in te brengen.

Klopt dit? Zo ja, hoe doe ik dat in Dexxter?

Groetjes,

Sophie

  • Hallo!

    Dat is inderdaad een keuze. Als je je personenbelasting invult, moet je gewoon het rooster van de personenbelasting waarin je kosten staan, niet invullen. Dat is ofwel rooster 1606 (als je eerder een handelsonderneming bent) of rooster 1657 (als je eerder een consultant bent), zie onder de module personenbelasting -> aangifte.

    Als je dat rooster leeglaat als je de personenbelasting invult, dan zal de fiscus automatisch de kostenforfait van 30% toepassen. Maar binnen Dexxter ondersteunen ze die berekening voorlopig nog niet, het is dus niet zo dat je geen kosten invult in Dexxter dat er automatisch de kostenforfait wordt toegepast om je belastingen te berekenen of je sociale bijdragen.

    Maar gewoon rooster 1606 of 1657 (afhankelijk wie je bent) niet invullen als je de personenbelasting invult. Als je die personenbelasting invult, kan je ook eens berekenen (nog voor je indient) en dan ga je daar ook zien dat de fiscus de kostenforfait toepast!

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten