Community 🤼

Factuur gemengd gebruik

YBM

Hallo iedereen,

Ik zou mijn elektriciteit/gas kosten, internet etc deels willen inbrengen in mijn eenmanszaak alsook de btw erop.Maar al deze facturen staan op mijn naam en niet op de ondernemingsnummer. is dit een probleem?

Een tweede soortgelijke vraag, onderdelen voor mijn auto die ik deels wil inbrengen, moet ik voor de recuperatie van de kost en btw een factuur op de eenmanszaak hebben of mag dit op mij als particulier?

Alvast bedankt!

Groeten

 • Als je btw wil recupereren -> probleem, dat gaat niet. Alles inbrengen als een kost kan wel.

  Als je de kost wil inbrengen (omdat je bijvoorbeeld btw-vrijgesteld bent), dat gaat. Zelfs zonder je ondernemingsnummer op het document.

  Zoek even in het leercentrum op “boekhouding”, dan kan je een artikel terugvinden over wat je nodig hebt qua document in welke situatie. Misschien kan de cursus in het leercentrum je ook verderhelpen.

  Voor de auto -> idem als hierboven. Wil je enkel en alleen kosten inbrengen -> een document is nodig, daar moet je ondernemingsnummer niet opstaan. Al zou ik het altijd wel aanraden, dat zien fiscale ambtenaren nu eenmaal graag.

  Als je btw wil recupereren, een factuur met je ondernemingsnummer op is noodzakelijk. Anders geen btw recuperatie mogelijk.

  Groet, Jean (ex-boekhouder, Dexxter enthousiast)

 • Dag Jean,

  Daar vreesde ik al voor, bij een beperkte % beroepsgebruik is het wel omslachtig om alles op de eenmanszaak te laten zetten.

  In ieder geval bedankt voor het delen van je kennis 😉

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten