Community 🤼

Elektrische fiets

JDW

Ik lees online dat het aankopen van een elektrische fiets voor eenmanszaken gedurende de eerste 2 jaar 120% aftrekbaar is, en het derde jaar 100%, ongeacht het eventuele privégebruik. Is dit ook het geval indien je vrijgesteld bent van BTW?

Hoe doe ik dit best in Dexxter?

 • Hallo,

  Het is ietsje meer leeswerk, omdat het antwoord ook iets complexer is 🙂

  Je zal inderdaad heel wat artikels terugvinden die stellen dat een elektrische fiets (of een elektrische step, dat kan ook bijvoorbeeld) 100% in de boekhouding kan, ook al is er wel wat privégebruik. Alleen moet je daarvoor wel opletten, want dat telt alleen voor:

  1) Ofwel vennootschappen -> ongeacht voor wie de aankoop is, voor de bestuurder zelf of voor werknemers van de vennootschap

  2) Ofwel voor eenmanszaken -> maar dan enkel en alleen voor werknemers van de eenmanszaak

  Als er een elektrische fiets wordt aangekocht voor de ondernemer zelf en binnen een eenmanszaak, dan moet je (jammer genoeg) altijd gaan beperken in functie van het beroepsgebruik. Alleen gaat die nuance soms wat verloren in de literatuur die je online kan terugvinden, omdat ze daar heel subtiel spreken over “de zaakvoerder”, “de bestuurder”, “werknemers”, … In die context, welke dan eigenlijk zal verwijzen naar vennootschap (ongeacht voor wie dan) of medewerkers van een eenmanszaak, mag het dus wel degelijk 100% in de boekhouding. Ook al is het werkelijk beroepsgebruik een stuk lager dan 100%.

  Maar als het dus de ondernemer zelf via zijn eenmanszaak is, dan moet je toch gewoon naar het beroepsgebruik kijken en in functie daarvan gaan beperken.

 • Alright, dat is inderdaad wat verwarrend maar bedankt voor de heldere uitleg!

  Met vriendelijke groeten,

  Jerome

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten