Community 🤼

BTW bedrag

CD

Ik heb een mail gekregen van een bepaalde leverancier (EU) dat alle btw 0% is omdat wij aangekocht hebben met btw nummer. zodoende hebben we een bedrag teruggestort gekregen (teveel betaalde btw) ik heb herhaaldelijk geprobeerd deze correctie tegen te gaan omdat er btw moet betaald worden. Dit is mij niet gelukt, ze reageren hier niet meer op. Dit wil dan wellicht zeggen dat ik al die facturen niet kan ingeven in de boekhouding?

 • Hiii,

  Dan vermoed ik dat jij btw-vrijgesteld bent hé?

  Als jij btw-vrijgesteld bent, zal je inderdaad wel btw moeten betalen op die aankoop. Maar ik snap (want het komt veel voor) dat die leverancier zegt, hier is mijn factuur met 0% btw “los het zelf op”. Dat is business as usual jammer genoeg.

  Kan je oplossen door aan te kopen als een particulier, dan gaan ze wel btw aanrekenen (dan moeten ze wel).. Maar je zit nu met die factuur met 0% natuurlijk.

  Je zal nu een bijzondere btw-aangifte moeten indienen, sucks i know, maar is in theorie wel verplicht. Normaal heb je daar ook een video van in het leercentrum als je zoekt op ‘bijzondere’, enfin ik heb die toch als zelf btw-vrijgestelde 😉

  Dat is gewoon een manier waardoor je eigenlijk via die bijzondere btw-aangifte toch nog de btw gaat betalen op die factuur met 0%. Beetje omslachtig, maar zo doe je wat je eigenlijk moet doen.

  Het is ofwel bijzondere btw-aangifte ofwel facturen krijgen van je EU leveranciers met hun lokaal btw-tarief. Anders riskeer je 2 jaar later een brief te krijgen vd btw administratie (zelf voorgehad), niet leuk, veel interesten moeten betalen op btw die ik dus onterecht nie had betaald.

  Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg!

  Ik wou dat mijn toenmalige boekhouder me dat ook had gezegd, die was dat jammer genoeg “vergeten” :'(

 • Hoi.

  Inderdaad. Ik ben btw vrijgesteld. Ik heb dat bekeken. Ik ben helaas te laat om in te dienen. De correcties van facturen was in september. dus dat betekent dat ik eigenlijk moest indienen voor 20.10. Ik ben er iets te laks in geweest, het is ook de eerste keer. Ik kan daar niets meer aan doen wellicht?

 • Ik zou dan gewoon voor kwartaal 4 indienen hoor, ergens begin volgend jaar en daar dat stukje van kwartaal 3 mee in opnemen.. Uiteindelijk gaan ze je pas 2jaar later een brief sturen om te polsen, dus als je dat in kwartaal 4 in orde brengt, lijk je me spontaan wel genoeg gedaan te hebben.

  Dat is niet zo “streng” als een klassieke btw-aangifte, zelfde jaar lijkt me dan zeker wel oké!

 • Ik had het ook al gevraagd via Intervat en zij bevestigden mij dat ik het gewoon mag ingeven idd. Het is bij deze in orde. Bedankt voor je antwoord en hulp.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten