Community 🤼

Benzinekosten als onkosten terwijl personenwagen niet wordt afgeschreven?

AO

Beste

Ik heb mijn auto 2 jaar geleden gekocht, los van mijn zelfstandig statuut. Dit jaar student-zelfstandige geworden en ik maak veel gebruik van mijn personenwagen voor mijn zelfstandige activiteit.

Mag ik mijn benzinekosten van mijn personenwagen voor zelfstandig gebruik ingeven als onkosten ALS mijn personenwagen NIET als investering wordt afgeschreven? Is de “investering afschrijven” een voorwaarde voor de benzinekosten als onkosten?

 • Je kosten van de personenwagen (brandstof, verzekering, taksen, onderhoud, …) kan je allemaal inbrengen als kosten voor je zelfstandig statuur. Je hoeft daarom de wagen niet gekocht te hebben op naam van je zelfstandige activiteit.

  Hoe er wel rekening mee dat je niet de volle 100% kan inbrengen aangezien de fiscus aanneemt dat je de wagen ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt. Je kan proberen inschatten hoeveel tijd je per maand de wagen gebruikt voor je zelfstandige statuut.

 • als ik mijn onkosten voor brandstof personen wil inbrengen krijg ik de melding dat er geen auto bij mijn uitgaven staat.

  mijn auto werd aangekocht voor ik zelfstandig werd dus wordt die niet afgeschreven

  ik kan bijgevolg mijn facturen voor brandstof niet ingeven

 • Dat is een nieuwe toevoeging aan Dexxter. Het is de bedoeling dat je de kosten linkt aan een auto. Deze kan je ’toevoegen’ bij beheer/auto’s. Volgens mij heeft het niets te maken of je nu de wagen heb aangekocht als zelfstandige of privé

 • Klopt inderdaad ‘TM’, alle autokosten van een personenwagen moeten worden beperkt volgens de eigenschappen van die auto. Maakt niet uit of die auto wel of niet op je zaak staat, geen verschil.

  Als je bijvoorbeeld een dagje een auto zou huren van een huurmaatschappij en je gaat daarmee tanken, dan zou je die tankkosten evengoed moeten beperken op basis van de eigenschappen van die auto van de huurmaatschappij.

  Ik wil daarmee zeggen, het maakt dus niet uit of het jou auto is of niet, of die op naam van je zaak staat of niet.. Je moet steeds beperken.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten