Community 🤼

2 deeltijdse jobs of bijberoep?

DG

Hallo,

Ik heb al een tijdje een bijberoep dat ik heel kleinschalig, eerder als hobby erbij doe (vrijgesteld van RSZ en BTW). Ik heb tot nu toe steeds voltijds gewerkt.

Nu ga ik binnenkort een nieuwe deeltijdse job (20u/week) starten, en mijn huidige job halftijds houden. Ik heb de keuze om deze laatste als werknemer te behouden (20u/week) of als zelfstandige in bijberoep te factureren (met het ondernemingsnummer dat ik al had).

Ik weet niet goed wat fiscaal het voordeligst is: ze waarschuwen mij voor hoge belastingen als zelfstandige, maar ik heb het gevoel dat ik dit net kan beperken door kosten in te brengen – terwijl als werknemer de belasting ook hoog zal zijn omdat er bij beide deeltijdse jobs geen bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden.

Heeft er iemand hier ervaring mee die weet waarop te letten of hoe ik dit best kan berekenen?

Alvast bedankt!

 • Twee deeltijdse jobs waarbij er weinig bedrijfsvoorheffing bij allebei wordt afgehouden zorgt inderdaad voor véél te betalen personenbelasting. Maar goed, niet meer of minder personenbelasting als anders. Het is niet dat je uiteindelijk meer personenbelasting zal betalen bij 2 halftijdse jobs aan 20.000 euro bruto per jaar, wat dan samen 40.000 euro bruto per jaar maakt.

  Dan wanneer je gewoon 1 job hebt met 40.000 euro bruto per jaar.

  Dat komt bij allebei op hetzelfde neer hoor, dezelfde som aan personenbelasting. Maar in geval van 2x halftijds zal er mss in tussentijd wat minder worden afgehouden en zal je op het einde wat meer moeten betalen.

  Maar zelfstandige lijkt me wel interessant. Dan kan je effectief nog wat kosten inbrengen. Maar dan zou k wel iets meer durven vragen dan wat je anders als werknemer krijgt.

 • Als je het als zelfstandige doet, dan moet je dubbel rekenen dan wat je als werknemer zou verdienen. Je verliest immers ongeveer 50% aan belastingen als zelfstandige.

 • Huh?

  Toch evengoed als werknemer ook 50% belastingen. Of je het nu als eenmanszaak doet of als werknemer, de winst als werknemer komt in de personenbelasting terecht, en het brutoloon als werknemer komt in de personenbelasting terecht. De belastingen die je betaalt in de personenbelasting zijn dezelfde op allebei hoor.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten