Welke verzekeringen moet ik verplicht afsluiten als ondernemer in bijberoep?

Welke verzekeringen moet ik verplicht afsluiten als ondernemer?

De juiste verzekeringen afsluiten om je risico’s te beperken is minstens even belangrijk als een afgelijnd plan voor je onderneming. Zeker als ondernemer in bijberoep is het niet evident om enerzijds de juiste verzekeringen af te sluiten én anderzijds te voorkomen dat je oververzekerd aan de slag gaat. 

Wij zetten alvast de zin (én de onzin) van de meest courante verzekeringen als ondernemer in bijberoep op een rijtje.

Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid

Je veroorzaakt onopzettelijke schade aan goederen of mensen terwijl je je zelfstandige activiteit uitoefent. Een ongeluk(je) kan snel gebeurd zijn, maar je kan er je gelukkig ook goed voor laten verzekeren. 

Dan kom je uit bij de klassieke verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA-verzekering).

Spring even binnen bij je verzekeraar, laat hem even weten welke zelfstandige activiteit je uitoefent en hij levert je een verzekeringsvoorstel op maat af.

Verplicht? Zeker niet (behoudens enkele uitzonderingen hieronder). Toch geven we je als tip mee dat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – afhankelijk van je activiteit uiteraard – niet al te duur is en je toch verzekerd bent voor schade die verband houdt met je bedrijfsactiviteit.

Uitzonderingen: sommige sectoren vallen onder een beroepsinstituut, denk bijvoorbeeld aan architecten of artsen. Die zullen via hun beroepsinstituut toch verplicht een verzekerings burgerlijke aansprakelijkheid moeten afsluiten.

Brandverzekering

Als zelfstandige in bijberoep ben je misschien al vertrouwd met een brandverzekering voor je eigen woning. Toch kan het interessant zijn om ook hier even contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar.

Soms heb je als ondernemer behoorlijk wat materiaal aangekocht met een stevig prijskaartje. Bijgevolg zal je klassieke brandverzekering misschien snel onvoldoende zijn om al dat prijzig materiaal van je onderneming te dekken. Tijd om even samen te zitten met je verzekeringsmakelaar. 

Verplicht? Voor je zelfstandige activiteit zeker niet, maar soms kan je met een kleine toevoeging aan je reeds bestaande brandverzekering ook dat iets duurdere materiaal van je onderneming mee verzekeren.

Heb je een publiek toegankelijk bedrijfspand? Neem dan toch even contact op met je verzekeringsmakelaar. Want voor publiek toegankelijke bedrijfslokalen is er wel een verplichte verzekering objectieve aansprakelijkheid.

Een verzekering gewaarborgd inkomen

Hier moet je als ondernemer in bijberoep geen aandacht aan besteden. Je bent namelijk werknemer in hoofdberoep en je blijft vanuit dat statuut genieten van een sociaal vangnet.

Stel dat je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt? Uiteraard zal je je zelfstandige activiteit in bijberoep niet meer kunnen uitoefenen, maar geen zorgen want als werknemer in hoofdberoep zal je nog steeds kunnen terugvallen op een uitkering. 

Aanvullende pensioenopbouw

Als zelfstandige heb je heel wat manieren om je pensioen een duwtje in de rug te geven, denk bijvoorbeeld aan een VAPZ (Vrij Aanvullende Pensioenopbouw voor Zelfstandigen) of POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen).

Gelukkig moet je daar als ondernemer in bijberoep geen aandacht aan besteden, omdat je als werknemer in hoofdberoep voldoende aan pensioenopbouw doet.

Wil je toch je pensioen graag een extra duwtje in de rug geven of kan je wel wat extra (interessante) uitgaven gebruiken voor je boekhouding? Zelfs dan is een VAPZ of POZ (vaak) geen mogelijkheid in bijberoep.

Je moet namelijk al minstens evenveel sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep, pas dan kan je een VAPZ of POZ afsluiten als ondernemer in bijberoep. Zeker niet onmogelijk, maar dan moet je méér dan 14.000 euro winst op jaarbasis hebben. 

Nog vragen over wat verplicht of sterk aangeraden is voor bijberoepers? Vraag het in onze Dexxter-community!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!