Wat zijn dagontvangsten

Wat zijn dagontvangsten?

Als je iets verkocht hebt, zijn er twee manieren om dit in je boekhouding aan te geven. 

  1. Je maakt een verkoopfactuur

Dit is een uniek document per aparte verkoop, dat moet voldoen aan alle wettelijke bepalingen (met Dexxter ben je sowieso in orde!).

Als je klant een ondernemer is, is het wettelijk verplicht om een verkoopfactuur te maken. 

Als je klant een particulier is, is dit niet verplicht. Het kan wel handig zijn, zo heeft die klant meteen alle gegevens voor de betaling etc.

Maar er is ook een andere optie.

  1. Je werkt met dagontvangsten

Een bakker gaat die niet voor elke klant een apart factuur maken. 

Zulke ondernemers werken met een dagontvangstenboek. Hier registreer je al je verkopen per dag en per product. Dit kan in een handgeschreven schrift, maar in Dexxter kan het ook handig digitaal!

Hoe vul ik mijn dagontvangsten in?

Je dagontvangstenboek vul je correct in als je per dag, per aparte productcategorie en per apart btw-tarief een registratie doet van het aantal verkochte producten. 

Je hebt bijvoorbeeld als marktkramer op zaterdag 10 producten verkocht aan 10 particuliere klanten. Je zou dus evengoed 10 aparte verkoopfacturen kunnen opmaken, maar dat zou je behoorlijk wat administratie opleveren en je kiest voor de dagontvangsten. 

Je hebt 5 handtassen van het merk X verkocht ter waarde van 50 euro per handtas (21% btw inclusief) en daarnaast nog 5 handtassen van het merk Y ook ter waarde van 50 euro per handtas (21% btw inclusief). 

Je dagontvangsten zal je dan moeten opdelen over 2 lijntjes, zijnde de 5 verkochte handtassen van het merk X ter waarde van 50 euro inclusief 21% btw & de 5 verkochte handtassen van het merk Y ook ter waarde van 50 euro inclusief 21% btw. 

In Dexxter is dit een fluitje van een (goed verdiende) cent!

Tip!

Zeker niet én een verkoopfactuur opmaken én een lijntje toevoegen aan je dagontvangsten, want dan ga je omzet dubbel registreren met alle gevolgen van dien. Als je klant achteraf nog een factuur vraagt, kan je in Dexxter je dagontvangstenboek gerust corrigeren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer