Student-zelfstandige

Student-ondernemer en sociale bijdragen: een mooie combinatie!

Via het statuut student-ondernemer kan je genieten van heel wat voordelen, waaronder een vrijstelling van je sociale bijdragen. Te mooi om waar te zijn? Dexxter zorgt voor overzicht.

Wat zijn sociale bijdragen?

What’s in a name, dat zijn bijdragen met een sociaal karakter, ze helpen om overheidsuitgaven zoals: kinderbijslag, gezondheidszorg, pensioenen … te financieren.

Zowel werknemers als zelfstandigen betalen sociale bijdragen om zo bij te dragen aan het sociaal vangnet.

Wie brengt de sociale bijdragen in orde?

Wanneer je een ondernemingsnummer aanvraagt, word je ook aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds. Daar moet je zelf niets speciaals voor ondernemen, dat is een gevolg van het aanvragen van een ondernemingsnummer bij een ondernemingsloket. 

Het zijn deze sociale verzekeringsfondsen die je sociale bijdragen in orde brengen. Misschien ken je wel een aantal sociale verzekeringsfondsen, denk bijvoorbeeld aan: Acerta, Liantis, Xerius …

Als student-ondernemer ben je vrijgesteld van sociale bijdragen, toch moet je verplicht worden aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds.

Ben ik automatisch vrijgesteld van sociale bijdragen?

Nee! Je moet wel degelijk een aanvraag in orde brengen, enkel en alleen dan ben je vrijgesteld van sociale bijdragen als student-ondernemer.

Daar zijn ook wat voorwaarden aan gekoppeld, die kan je allemaal terugvinden via de website van Acerta

We focussen ons hier even op de boekhouding, want om die vrijstelling van sociale bijdragen te genieten moet je winst op jaarbasis onder de € 7.021,29 komen. 

Je inkomsten mogen dus gerust hoger liggen, dat kan geen kwaad voor je vrijstelling sociale bijdragen. Het gaat enkel en alleen om je winst, met andere woorden je inkomsten op jaarbasis min al je beroepsmatige uitgaven op jaarbasis.

Zolang deze winst op jaarbasis onder het grensbedrag van € 7.021,29 uitkomt, zit je goed voor de vrijstelling.

Met de student-zelfstandige account van Dexxter hoef je je bovendien geen zorgen te maken over dit grensbedrag en hoeveel je winst ondertussen bedraagt. Dexxter houdt alles voor je bij en geeft je tijdig een seintje!

En als ik toch een afrekening van mijn sociaal verzekeringsfonds krijg?

Geen zorgen! Dat hoort er zelfs bij.

Want in de praktijk vraag je eerst je ondernemingsnummer aan, daarna volgt er een aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en pas daarna breng je de vrijstelling sociale bijdragen als student-ondernemer in orde.

Daardoor heeft het sociaal verzekeringsfonds op het moment dat ze je aansluiten als zelfstandige nog geen bewijs dat je effectief student-ondernemer bent. Ze gaan je dus automatisch een afrekening sociale bijdragen mailen alsof je een zelfstandige in hoofd – of bijberoep bent.

Geen zorgen dus als je zo’n afrekening van je sociaal verzekeringsfonds in je mailbox ziet verschijnen met een te betalen bedrag! Betaal deze afrekening niet, maar breng je vrijstelling als student-ondernemer zo snel mogelijk in orde. Eenmaal je vrijgesteld bent als student-ondernemer, zal die afrekening worden geschrapt alsof ze nooit zou zijn verstuurd.

De documenten om een vrijstelling van sociale bijdragen in orde te brengen, kan je eenvoudig opvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. Stuur even een mailtje en ze sturen je de nodige documenten door.

En als ik meer winst heb dan € 7.021,29 per jaar?

Ook dan zit je goed onder je statuut als student-zelfstandige. Je zal namelijk alleen sociale bijdragen betalen op het stukje winst boven de € 7.021,29. Je blijft dus genieten van de vrijstelling op elke euro winst tot en met € 7.021,29 per jaar. Belangrijk om te weten!

Op de winst boven het grensbedrag betaal je 20,5% van je winst aan sociale bijdragen (+ de beheerskosten van je sociaal verzekeringsfonds).

Als je kiest voor een Dexxter-account als student-zelfstandige houden we niet alleen je vrijstelling sociale bijdragen voor jou in het oog. We tonen je ook de impact moest je het grensbedrag overschrijden en welke stappen je dan moet zetten. Zo kan je zelf inschatten of het interessant kan zijn om de drempel te overschrijden of niet.

Wil je graag meer weten over het sociaal statuut als student-zelfstandige? Neem een kijkje op de website van Acerta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!