Provinciebelasting? Gemeentebelasting? FAVV? … Hoe verwerk ik deze met Dexxter?

Provinciebelasting gemeentebelasting FAVV vergunningen
Inhoudstabel

Soms krijg je als ondernemer facturen binnen die niet meteen gelinkt zijn aan een aankoop bij een leverancier, maar eerder aan een overheid of andere instantie. Denk hierbij aan zaken als gemeentebelasting, provinciebelasting, milieuheffingen, vergunningen …

Het gaat hier dus niet om je jaarlijkse belastingaangifte, namelijk de personenbelasting, maar om andere afrekeningen die je als ondernemer in de brievenbus (of mailbox) krijgt. Deze kosten zijn niet rechtstreeks verbonden aan je omzet. Het gaat hier om vaste, jaarlijkse vergoedingen die je moet betalen omdat je een zelfstandige activiteit uitoefent. 

Het maakt daarbij geen verschil of je student-ondernemer, zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep bent. De meeste gemeenten en provincies zullen je een (kleine) vergoeding aanrekenen omdat je op hun grondgebied een zelfstandige activiteit uitoefent. Daar zijn jammer genoeg ook geen vrijstellingen of uitzonderingen voor mogelijk.

Provinciebelasting & gemeentebelasting

De provinciebelasting van bijvoorbeeld de provincie Antwerpen bedraagt voor (kleine) ondernemers 101,00 euro per jaar in 2021. Dat is een vast bedrag op jaarbasis, tenminste zolang je bedrijfsoppervlakte kleiner is dan 1001m³.

Een ander voorbeeld is de gemeentebelasting, voor de gemeente Puurs-Sint-Amands bedraagt deze 40,00 euro op jaarbasis in 2021. Ook weer een vast bedrag op jaarbasis, tenminste zolang je bedrijfsoppervlakte kleiner is dan 500m³. Ook via de website van Istart kan je nog een voorbeeld terugvinden van de aanvullende gemeentebelasting.

Hoe verwerk ik deze in Dexxter?

Net zoals altijd mag je ook deze inboeken via de uitgaven. Even het document uploaden en vervolgens de stappen doorlopen.

Je zal merken dat gemeenten en provincies geen ondernemingsnummer hebben. Dan mag je als leverancier voor “Belgisch bedrijf” kiezen en het ondernemingsnummer blanco laten

Is er geen btw aangerekend? Dan mag je hetzelfde bedrag ingeven in de invoervelden exclusief en inclusief.

Bij de kostencategorieën mag je vervolgens kiezen voor “Diverse kosten & belastingen”, nog even onderaan de uitgave opslaan en je boekhouding is weer up-to-date.

FAVV (Federaal Agenschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)

Het FAVV is een openbare overheidsdienst die instaat voor alles wat met de voedselketen te maken heeft. Het is een inspectiedienst voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met de voedselketen.

Dus van zodra jij een activiteit uitoefent als ondernemer die iets te maken heeft met voeding, zal je je moeten aansluiten bij het FAVV. Geen zorgen, tijdens je opstart als ondernemer zal het erkend ondernemingsloket deze aansluiting onmiddellijk voor jou in orde brengen.

Maar zo’n aansluiting bij het FAVV betekent ook wel een jaarlijks terugkerende kostprijs. Wil je die kostprijs graag ontdekken, neem dan zeker een kijkje op de website van het FAVV.

Hoe verwerk ik de factuur van het FAVV in Dexxter?

Net zoals altijd mag je ook deze inboeken via de uitgaven. Even het document uploaden en vervolgens de stappen doorlopen.

Het FAVV heeft een ondernemingsnummer, je zal het dus kunnen ingeven als een Belgische leverancier. Uiteraard nog even de datum van het factuur invullen, de bedragen aanvullen, etc.

Bij de kostencategorieën mag je vervolgens kiezen voor “Diverse kosten & belastingen”, nog even onderaan de uitgave opslaan en je boekhouding is weer up-to-date.

Heb je nog vragen?

Dat hoort erbij! Wist je dat we in Dexxter een community hebben gemaakt speciaal voor deze vragen? Het is een plaats waar alle Dexxter-gebruikers vrij hun vragen kunnen stellen én bovendien beantwoord zien!

Maakt gerust even een profiel aan op Dexxter en geniet van onze 30 dagen gratis proefperiode waarin je al onze functionaliteiten kan ontdekken. Zo kan je eens gaan kijken in de community en zelf ontdekken welke vragen zoal worden gesteld door je mede-ondernemers. Zoek zeker even op ‘gemeentebelasting’, je zal zien dat je niet de enige bent die vragen heeft over dit topic!

Inhoudstabel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer