btw-voorschotten

Moet je nog btw-voorschotten betalen?

Dat ligt gelukkig al even achter ons! Want sinds 1 april 2017 is het niet meer verplicht om nog tussentijdse voorschotten te betalen aan de btw-administratie.

Hoe zat het vóór april 2017?

Elke btw-plichtige ondernemer die kwartaalaangiften indient, moest uiterlijk de twintigste van de tweede en derde maand van ieder kwartaal een voorschot betalen aan de btw-administratie.

Dat voorschot was gelijk aan 1/3de van de verschuldigde btw van het vorige kwartaal. Dat zorgde ervoor dat je ieder kwartaal 2 btw-voorschotten moest betalen om dan finaal het nog resterende btw-bedrag te betalen. Toch behoorlijk wat administratieve rompslomp.

En sinds april 2017?

Die regeling werd gelukkig afgeschaft. Btw-plichtige ondernemers moeten dus sinds 1 april 2017 geen tussentijdse voorschotten meer betalen. Een betaling van het btw-saldo dat blijkt uit je btw-aangifte volstaat en dat telkens tegen ten laatste de 20ste van de maand volgend op het kwartaal.

Mag je nog steeds btw-voorschotten betalen?

Uiteraard mag je altijd – wanneer je maar wil – een btw-voorschot betalen. Vroeger (vóór april 2017) waren er boetes als je geen btw-voorschot had betaald, sinds april 2017 is dat boetesysteem eruit gehaald.

Opgelet voor de gestructureerde mededeling!

Elke betaling aan de btw-administratie moet gepaard gaan met je persoonlijke gestructureerde mededeling! Voer je een betaling uit zonder deze gestructureerde mededeling? Dan koppelt de btw-administratie de betaling niet aan jouw dossier, met alle gevolgen van dien uiteraard.

Ben je de gestructureerde mededeling toch eens vergeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je KMO-beheercentrum. Via een afschrift van je betaling kan je op die manier alsnog de betaling laten koppelen aan je dossier.

En hoe helpt Dexxter me?

Fluitje van een cent! Want via onze fiscale tijdlijn en de handige btw-aangifte in Dexxter krijg je telkens duidelijk te zien wanneer je wat moet doen.

Uiteraard tonen we ook je persoonlijke gestructureerde mededeling telkens we het hebben over een te betalen btw-saldo. Die gestructureerde mededeling kunnen we namelijk automatisch genereren op basis van je ondernemingsnummer.

Om het helemaal af te maken, bieden we ook een QR-code aan. Even scannen en al je betaalgegevens voor je btw-saldo staan klaar, zo vergeet je zeker nooit de gestructureerde mededeling.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!