Je boekhouding in Excel: betrouwbaar of niet?

excel
Inhoudstabel

Zelf je boekhouding doen: lukt dat niet gewoon in Excel? Want boekhouden via zo’n rekenbladprogramma lijkt enkele interessante voordelen te bieden, waaronder het kleinere prijskaartje. Of klopt dat niet?

Kost het echt minder?

Op het eerste gezicht lijkt je boekhouding in Excel doen inderdaad relatief goedkoop. Natuurlijk moet je betalen voor een Office-abonnement, maar de kans is groot dat je daar sowieso al voor kiest. Of je gaat voor gratis kantoorsoftware, zoals OpenOffice.

Het probleem is dat je de verborgen kosten vergeet mee te rekenen, denk alleen al aan alle extra tijd die een boekhouding in Excel vraagt.

Om te beginnen, moet je veel handelingen manueel doen. Zoals bestaande facturen en bonnetjes overtikken, omdat je die niet in het rekenbladprogramma kan importeren.

Ook het maken van offertes, facturen en creditnota’s duurt langer, net als het indienen van je btw-aangifte en klantenlisting.

Bovendien heeft een grotere kans op fouten ook een verborgen kostprijs. Een fout in Excel is snel gemaakt, maar kan je bij fiscale controle wel een boete opleveren.

Is het echt makkelijker?

Op het internet vind je heel wat (gratis) templates, waarmee je je boekhouding in Excel kan doen. Maar de kwaliteit ervan kan tegenvallen, terwijl je cijfers perfect moet kloppen. Je maakt dus beter een eigen template aan, die je volledig aan je eigen behoeften kan aanpassen. Maar dat vergt dan opnieuw veel tijd én kennis van Excel

Slaagde je er alsnog in een goede template te creëren? Dan zal al snel blijken dat boekhouden in een aanpasbare structuur van een rekenblad zeer gevoelig is voor fouten. Als je per ongeluk een formule verandert of wist – geloof ons: het is zo gebeurd – kamp je mogelijk met rekenfouten.

Het kost je veel veel energie, tijd en dus geld om fouten in een Excelboekhouding op te lossen.

Als je handmatig elke factuur en uitgave invoert in een rekenblad zonder duidelijke begeleiding, maak je ook meer kans op tikfoutjes, zeker als de tijdsdruk toeneemt. Zo loop je misschien te recupereren btw mis, omdat je een uitgave verkeerd overnam. Rekende je een foutief bedrag aan, dan moet je de factuur opnieuw opmaken of een creditnota opstellen.

Is het wel veilig?

Kort samengevat? Nee. Zeker niet als je de bestanden van je boekhouding in Excel alleen lokaal bewaart. Wanneer je computer crasht of gestolen raakt, ben je alles kwijt. Natuurlijk kan je geregeld een back-up laten uitvoeren. Ofwel bewaar je een kopie van je bestanden op een externe drager, ofwel bij een online opslagdienst.

Een USB-stick of externe harde schijf kan je echter opnieuw kwijtraken. Een online opslagdienst verzekert dan weer niet altijd beveiligde opslag, hoe populair de dienst ook mag zijn.

Dus wat is de conclusie?

Volgens ons betaal je beter elke maand een klein bedrag voor een handige boekhoudtool. Met Dexxter kan je makkelijk bestaande facturen, uitgaven en creditnota’s importeren. Ook het opstellen van offertes en verkoopfacturen verloopt maximaal geautomatiseerd, steeds juridisch in orde. Zonder dat je een boekhoudtemplate moet uitvinden.

Zo heb je meer tijd voor de essentie: je zelfstandige activiteit laten bloeien.

Dexxter maakt het jou makkelijk!

Bang dat je niet genoeg van boekhouden afweet? Dexxter ondersteunt je ten volle.

Dexxter is de boekhoudapp voor de Belgische eenmanszaak die zelf zijn boekhouding in handen wil nemen! Van makkelijk te begrijpen boekhoudkennis en advies voor optimalisatie van je kosten tot begeleiding en automatisering bij je personenbelasting, btw-aangifte en klantenlisting.

Start vandaag je gratis proefperiode, zo kan je 30 dagen lang rustig al onze functionaliteiten ontdekken.

Heb je nog specifieke vragen? Dat is perfect normaal, veel van je collega ondernemers trouwens!

Net daarom hebben we in Dexxter ook een community gebouwd. Dat is een plaats in de applicatie waar ondernemers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen van andere ondernemers, samen sparren om zo tot oplossingen te komen.

Daarnaast hebben we ook leercentrum ter beschikking Dexxter, boordevol content, video’s, cursussen …

Je staat er niet alleen voor als (startende) zelfstandige, laat dat duidelijk zijn!

Last but not least: de tool is online beschikbaar, in de cloud. Om het even waar en wanneer dus, ondersteund met continue updates én optimaal beveiligd.

Inhoudstabel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer