Een loon uit je eenmanszaak, hoe werkt dat?

Een loon uit je eenmanszaak
Inhoudstabel

Misschien heb je andere zelfstandigen al wel eens horen vertellen dat ze hun loon hebben aangepast? Dan is de kans groot dat zij over een vennootschap beschikken. Deze vennootschap keert dan een loon uit aan de privépersoon, met bijhorende loonbrief. Voor eenmanszaken werkt dit anders.

Alles wat je verdient als zelfstandige met een eenmanszaak, is al onmiddellijk van jou privé. Daar heb je dus geen loonbrief voor nodig. Voor de boekhouding (en je belastingen) tellen je inkomsten en de kosten die je kan aantonen via facturen, bonnetjes, ticketjes, … Die inkomsten en kosten bepalen je winst en daar betaal je personenbelasting op. Je mag de winst van je eenmanszaak dus vergelijken met bijvoorbeeld het brutoloon op je loonbrief als werknemer. We vergelijken het even als volgt:

Eenmanszaak

Als zelfstandige via een eenmanszaak zal je op je winst personenbelasting moeten betalen. Als je je jaarlijkse personenbelasting indient, wordt die winst toegevoegd aan je belastingbrief en betaal je er zo belastingen op. Opgelet: je winst wordt bepaald a.d.h.v. je ingeboekte inkomsten en uitgaven, niet o.b.v. hoeveel er op je rekening staat. Overschrijven naar je privérekening heeft dus geen impact op je belastingen. Is het dan wel nuttig om een privérekening en professionele rekening apart te hebben?

Samengevat: als je geld van je eenmanszaak naar je privé overschrijft heeft dit geen boekhoudkundige gevolgen en moet je dit dus ook niet ingeven als uitgave in je boekhouding

Werknemer

Als werknemer met een loonbrief zal je op je brutoloon personenbelasting moeten betalen. Als je je jaarlijkse personenbelasting indient, wordt dat brutoloon toegevoegd aan je belastingbrief en betaal je er zo belastingen op.

Bijkomend, bij een werknemer met een loonbrief, betaalt de werkgever maandelijks al een deel aan de belastingen. Dat is de bedrijfsvoorheffing die op de loonbrief staat vermeld.

 

Kan een eenmanszaak een loon betalen aan iemand anders?

Een eenmanszaak kan personeel aannemen, waarbij je via een sociaal secretariaat effectief een loonbrief kan laten opstellen voor je medewerkers. Je kunt zelfs onbeperkt werknemers aannemen!

De term eenmanszaak heeft te maken met het feit dat de zaak slechts door één iemand wordt gedreven, namelijk de ondernemer zelf. De term heeft dus geen betrekking op het aantal mensen die werkzaam zijn.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel