Een loon uit je eenmanszaak, hoe werkt dat in de boekhouding?

Een loon uit je eenmanszaak, hoe werkt dat in de boekhouding?
Inhoudstabel

Misschien heb je andere zelfstandigen al wel eens horen vertellen dat ze hun loon hebben aangepast? Dan is de kans groot dat zij over een vennootschap beschikken. Deze vennootschap keert dan een loon uit aan de privépersoon, met bijhorende loonbrief.

Voor eenmanszaken werkt dit anders: je kunt jezelf immers geen loon uitkeren!

Bij een eenmanszaak is je winst gelijk aan je belastbaar inkomen

Een eenmanszaak is geen aparte rechtspersoonlijkheid, dit betekent dat jij en je zaak als 1 persoon worden gezien. Op het einde van het jaar zal de fiscus dus kijken naar jouw winst, of anders gezegd: jouw belastbaar inkomen.

Deze winst wordt dan belast volgens de inkomensbelasting. Dit betekent dat je sociale bijdragen en personenbelasting zult moeten betalen op dit bedrag.

Customer support​ e1709828235991

Wist je dat?

Bij een eenmanszaak kun je je loon niet optimaliseren, bij een vennootschap wel.

Bij een eenmanszaak is er dan ook geen verschil tussen je privérekening en je zakelijke rekening, en mag je ook vrijuit overschrijven tussen beide. Je moet hiervoor ook boekhoudkundig niks doen.

Wat is dan mijn nettoloon in mijn eenmanszaak?

Alles wat je verdient als zelfstandige met een eenmanszaak, is al onmiddellijk van jou privé. Daar heb je dus geen loonbrief voor nodig. Je mag de winst van je eenmanszaak dus vergelijken met het brutoloon op je loonbrief als werknemer.

Tips template 28

Tip van een boekhouder:

Je winst wordt bepaald door middel van je inkomsten en uitgaven, niet op basis van hoeveel er op je rekening staat

Het nettoloon bij werknemers en zelfstandigen kun je als volgt vergelijken:

Nettoloon als werknemer

Toen je je contract tekende, wist je enkel je brutoloon. Maar op je rekening wordt je nettoloon gestort. Je werkgever schat in hoeveel personenbelasting en sociale bijdragen je moet betalen en trekt dit af van je brutoloon.

Dit is de bedrijfsvoorheffing, maar zoals de naam al aangeeft is dit een ‘voorheffing’. De definitieve afrekening volgt via de jaarlijkse belastingaangifte.

Jaarlijks moet dus nog steeds je belastingaangifte indienen, waarna de overheid zal berekenen of je te veel of te weinig voorheffing hebt betaald.

Nettoloon in een eenmanszaak

Je weet ondertussen al dat je je winst met het brutoloon kunt vergelijken. Op je brutoloon betaal je belastingen om zo je nettoloon over te houden. Zo zal je op jouw winst zal elk jaar je personenbelasting en sociale bijdragen moeten betalen. Wat er nog overblijft, is jouw nettoloon.

Als zelfstandige met een eenmanszaak moet je de betaling van de belastingen zelf regelen. Wat moet je praktisch precies doen?

Bij een eenmanszaak gebeurt je aangifte ook via je belastingbrief. Als je je jaarlijkse personenbelasting indient, schrijf je in deel II hoeveel kosten en inkomsten je had. Om geen groot bedrag op het einde van het jaar te moeten betalen, kun je voorafbetalingen doen voor je personenbelasting.

De sociale bijdragen betaal je per kwartaal aan je sociaal verzekeringsfonds. De overheid laat na drie jaar pas weten hoeveel sociale bijdragen je definitief moet betalen. Gelukkig berekent Dexxter alles voor jou, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan!

Tips template 3

Tip van een boekhouder:

Om interesten te vermijden, betaal je best elk kwartaal je een voorschot op je personenbelasting.

Mag je personeel aannemen in een eenmanszaak?

Een eenmanszaak kan personeel aannemen, waarbij je via een sociaal secretariaat effectief een loonbrief kan laten opstellen voor je medewerkers. Je kunt zelfs onbeperkt werknemers aannemen!

De term eenmanszaak heeft te maken met het feit dat de zaak slechts door één iemand wordt gedreven, namelijk de ondernemer zelf. De term heeft dus geen betrekking op het aantal mensen die werkzaam zijn.

Deze werknemers mag (of beter: moet) je wel loon uitbetalen. Dit loon is een kost voor je onderneming en mag je gewoon toevoegen als aankoopfactuur in Dexxter.

Tips template 27

Samengevat

Als je geld van je eenmanszaak naar je privé overschrijft heeft dit geen boekhoudkundige gevolgen en moet je dit dus ook niet ingeven als uitgave in je boekhouding.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel