Afschrijven

Afschrijven: wat betekent het?

Als je iets aankoopt dat je over meerdere jaren gaat gebruiken in je onderneming, dan zal je verplicht moeten afschrijven op die aankoop. Wat afschrijven juist is, kunnen we best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 

Afschrijven: een voorbeeld

Stel je koopt een nieuwe, ruime bureau aan. Dat betekent een redelijk stevige aankoop van 1.500 euro exclusief btw. Iets duurder materiaal, maar je bijberoep loopt als een trein en je materiaal moet volgen! De nieuwe aankoop komt in je bureauruimte terecht die je hebt voorzien voor je zelfstandige activiteit. 

Uiteraard heb je onmiddellijk een betaling moeten uitvoeren van 1.500 euro + btw, maar die impact op je bankrekening zal niet gelijk lopen met de impact op je boekhouding. We gaan de impact van de aankoop namelijk spreiden over meerdere jaren in de boekhouding, net omdat je bureau ook meerdere jaren dienst zal doen voor je onderneming. Hier spreken we dus over afschrijven, we de aankoopkost van de bureau afschrijven (spreiden) over meerdere jaren in je boekhouding.

Dat maakt dat we een inschatting moeten maken hoeveel jaar je bureau zal meegaan, uiteraard een bijna onmogelijke inschatting. Gelukkig helpt de wetgever door een aantal richttermijnen mee te geven, als je die hanteert zit je altijd safe voor de boekhouding.

Richtlijnen voor een afschrijving

Gebouwen en aanverwanten: 20 tot 30 jaar

Kleine toestellen, kantoormateriaal, inrichting, …: 5 tot 10 jaar 

Meubilair: 10 jaar

Nieuwe voertuigen: 5 jaar

Tweedehandsvoertuigen: 3 jaar 

Informatica-apparatuur: 3 tot 5 jaar

Dat zijn richtlijnen die de fiscus zelf meegeeft en daar hoef je je zeker niet op vast te pinnen! Als je argumenten hebt die maken dat je toch een andere termijn hebt gekozen, dan kan je zeker en vast afwijken. 

Welke impact heeft de afschrijvingstermijn op mijn boekhouding?

We vervolledigen ons voorbeeld van hierboven en je kiest om je bureau af te schrijven op een termijn van 10 jaar, conform de richtlijnen die de fiscus meegeeft.

Je hebt onmiddellijk 1.500 euro exclusief btw betaald in de winkel. De financiële impact is er dus onmiddellijk op je bankrekening, maar de impact op je cijfers in de boekhouding moeten we spreiden over 10 jaar. 

Dat maakt dat we de aankoopwaarde exclusief btw spreiden over 10 jaar en er dus elk jaar 150 euro in de kosten van je boekhouding terecht zal komen. Gespreid over de komende 10 jaar komt zo de aankoop van je bureau stapsgewijs in de cijfers van je boekhouding terecht. 

Wat dan met de btw? 

Als je btw-plichtig bent, dan mag je uiteraard de betaalde btw recupereren via je btw-aangifte. In ons voorbeeld heb je een bureau aangekocht van 1.500 euro exclusief btw, waar je dus in de winkel 21% btw extra op hebt betaald, zijnde 315 euro. 

Uiteraard moeten we die betaalde btw niet mee in de afschrijvingen opnemen, want je zal dat stukje aan betaalde btw namelijk vrij snel recupereren via je eerstvolgende btw-aangifte. Het zowel opnemen in de afschrijvingen als recupereren via je volgende btw-aangifte zou dan een dubbele impact hebben, wat uiteraard niet mag.

En wat als ik niet btw-plichtig ben?

Als je niet btw-plichtig bent, dan zal je het stukje extra betaalde btw niet kunnen recupereren via een btw-aangifte. In zo’n geval is de betaalde btw wel degelijk een stukje van je afschrijving. 

Stel dat je in ons voorbeeld een niet btw-plichtige ondernemer bent, dan mag je afschrijven op 1.500 euro exclusief btw + 315 euro betaalde btw. Dat maakt dus dat je nieuwe bureau ter waarde van 1.815 euro als investering in je boekhouding terecht komt, waar je dan de komende 10 jaar op gaat afschrijven. 

Meer ontdekken over het voeren van je boekhouding?

We bieden twee super handige snelcursussen aan om je als startende ondernemer goed op weg te zetten. Deze snelcursussen zijn opgedeeld tussen btw-vrijgestelde ondernemers en btw-plichtige ondernemers.

Neem daarnaast zeker een kijkje naar Dexxter, de boekhoudtool voor de ondernemer met een eenmanszaak die zijn boekhouding zelf in handen wil nemen. We bieden enorm veel content aan zodat jij stevig in je (boekhoudkundige) schoenen staat!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.